5 MESTERLÉPÉS, HOGY 2019-BEN ERŐSEBB ÉS SZÁLKÁSABB LEGYÉL – 5. kontroll és önkontroll

Írta: Sárai Dávid

2017.12.30.

Ennek az 5 részes cikksorozatnak a célja, hogy  2019-ben biztosan sikerülhessen véghezvinni, amit kitűzöl magadnak fitnesz cél gyanánt. Az első lépéssel, az életmód átalakításával itt foglalkoztunk, a helyes táplálkozással itt, a test karbantartásával itt, a légzéssel kapcsolatban pedig itt –  ezeket olvasd el mielőtt ebbe belevágsz, mert hivatkozni fogok rájuk több ízben is.

Az utolsó lépésünk a kontroll és az önkontroll – sokaknak ez a lépés lesz a legnehezebb. A hosszútávú életvitel-átalakítás szerves része, hogy mint a rajzfilmekben, mindig ott üljön a vállunkon a jó és a rossz figura, akik tanácsokkal látnak el. Biztos Te is érezted már, hogy egy egy edzésnapon mindened fájt és nem volt kedved hozzá, majd valamilyen ürüggyel ki is hagytad. Ilyenkor a piros ördög nyer, ami nem biztos, hogy baj!

A motivációs készség (akaraterő) hiánya a legfőbb oka annak, hogy az emberek nem érik el céljaikat. /American Psychological Assotiation

 

Az önkontroll ereje attól függ, hogy mennyire ismered önmagad. Minél inkább tisztában vagyunk a saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel, annál könnyebben tudjuk a változásokat beiktatni életünkbe, tudjuk, hogy fogunk reagálni rájuk és forgatókönyveket tudunk készíteni a fejünkben a saját kifogásaink kezelésére is.

A problémát az okozza, amikor nem saját magunkat akarjuk fejleszteni és nem ismerjük igazán a testünket – de úgy akarunk kinézni mint XY a képen. A legtöbb insta celeb, vagy akár edző legtöbbször magáról rak fel képet, amin látszanak a tökéletes arányok, (hölgyek esetében pedig csak melltartóban és semmit nem takaró alsóneműben lehet igazán jól edzeni, ezt vegyük észre) – ezzel is azt az érzést keltve az emberben, hogy így kellene kinézni, hát csináljuk azt, amit ő.

Nos, erre van egy nagyon jó idézetem, ami nagyban befolyásolta eddigi életemet és meghatározta az utat, amit követek. A Wado ryu karate stílus alapítójától származik és minden szava komoly jelentőséggel bír.

Amikor elkezdtem karatézni, éveken keresztül foglalkoztatott a tény, hogy vajon a stílus, amit követek elég jó-e. Ezzel vajon meg tudom-e védeni magam, elég erős leszek-e, stb. Ez az idézet ébresztett rá, hogy bármelyik stílust választhatom – soha nem az fog számítani, hanem az, hogy én mit teszek bele a gyakorlásba és mik az én céljaim.

Sokkal fontosabb az, hogy kinek az irányítása (mentorálása, követése) mellett edzel, mint az, hogy mit edzel. De a legprofibb edzőhöz is elmehetsz, ha nem vagy tisztában azzal, hol tartasz most és azzal, hova szeretnél eljutni.

Az önkontroll olyan, mint egy izom, amit lehet edzeni. Különböző technikákkal tudod fejleszteni és ha erre igényt érzel, az már része a fejlődésnek. A kontroll(ing) ilyen eszköz. A vállalatok is használják, nem is igazán szimpatikus egy szerep (bocsi kontrollerek), de amikor kiderül, hogy egy cégben hol rejtőznek a felesleges kiadások, az épp olyan fontos a hatékonyság szempontjából, mint az eladások növelése.

2019-ben 365 napod lesz arra, hogy valami egészen újat vihess véghez. Ha a célod a zsírmentes izomtömeg növelés, érdemes egy kiinduló állapotot rögzítened, majd naplót vezetni és időnként visszamérni, elemezni – ez a kontroll leghatékonyabb és legkézenfekvőbb formája.

Lássuk a gyakorlatiasabb tanácsokat:

Tippek a kontroll bevezetéséhez, az önkontroll fejlesztésére

 

– Készíts egy excel táblát, vagy egy kockás füzetet áldozz be és vedd fel a kiinduló állapotot. Nagyon jó lehet erre a célra az Inbody mérés, hiszen az a legmegbízhatóbb eszköz, ami elérhető és hiteles adatokat szolgáltat az alábbiakat is beleértve: testsúly, testzsír százalék, izom százalék, derék-csípő arány, stb.

– Ha nincs lehetőséged Inbody mérésre, akkor javaslom a centit – ez sokkal pontosabban fogja mutatni a fejlődést, mint a mérleg. Jelölj ki pontosan testtájakat, amit le szeretnél mérni és mindig ugyan ott mérj! Havonta mérj újra és értékeld, hogy jó-e amit csinálsz (étkezés, edzés, pihenés, stb.) Az MRT edzésprogramokhoz ajándékba küldjük ezt a táblázatot, hogy megkönnyítsük a dolgod.

– Írd fel magadnak, hogy mi a célod az év végéig, de írj be előre részcélokat negyed évekre lebontva.

Pl.: Testzsír esetében

  • Jan.1: 35%
  • Márc. 1: 30%
  • Jún. 1: 25%
  • Szept. 1: 22,5%
  • Dec 1: 20%

– Ha messze vagy a kitűzött céljaidtól, kérdezd meg az edződet, hogy mi lehet ennek az oka! Ha dokumentálod a dolgokat, sokkal könnyebb lesz megtalálni a homokszemet a gépezetben.

– Ha rendszeresen vezeted a táblázatot, az segíteni fog a diétában (látod, hogy már csak 1 centi és meg lesz a kitűzött cél) mert közelebb hozza a céljainkat a valósághoz.

– Vezess edzésnaplót, ha egyedül edzel. Ha csoportos edzésre jársz, ezt a terhet (jó esetben) az edző leveszi rólad. Az edzésnaplónak tartalmaznia kell az edzésen elvégzett gyakorlatokat, ismétlésszámokat, a súlyt, amivel csinálod. Ezt ki lehet egészíteni azzal, hogy mi volt egy 5-ös skálán az észlelt nehézség, illetve azzal, hogy mosolygós, neutrális, vagy szomorú fejet rajzolsz a gyakorlatok mögé (lehet olyan, hogy nem volt nehéz, de még sem voltál elégedett valamivel). Ez segíteni fog a következő alkalommal, mikor súlyt választasz (ha előző alkalommal 2-esnek érezted a súlyt, és mosolygós fejet rajzoltál, akkor emelni kell).

– Tudd, hogy a terhelést nem lehet a végletekig növelni! Ha az edzésnaplódban folyamatos progressziót látsz hónapok óta, akkor tarts egy hónap „deload” (visszaveszünk a súlyokból) időszakot, akkor is ha úgy érzed, hogy nincs rá szükséged. Ha ezt nem teszed, a szervezeted másképp fog gondoskodni a lazításról (betegség, sérülés rizikója megnő)

– Fejleszd az akaraterőd, gondolj rá izomként! Az élet minden területén segíteni fog, ha ebben jobb leszel, de az edzésben hatványozottan előnyös helyzetbe hoz. Vegyél minden reggel a tényleges megmosdás után hidegzuhanyt. Igen, csaphidegre gondolok. Persze fokozatosan hűtsd magad (ábak, karok, torzó) de legalább 1-2 percig bírd ki és ha eljutsz 4-5 percig, észre fogod venni, hogy nem csak az akaraterőd fejlődik, hanem egészségesebb és frissebb leszel, mint valaha.

 

 

Hasznos linkek a témával kapcsolatban:

Önkontroll, akaraterő:
http://filantropikum.com/mi-az-onkontroll/

Dühkezelés és önkontroll:
http://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/tul_agressziv_gyakoroljon_onkontrollt/20120313110210

 

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük