Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Írta: Sárai Dávid

2023.04.05.
derekfajas_lumbago

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet?

Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt megelőzheti egy konditermi edzés, vagy egy nehezebb súly mozgatása, költözéssel, bútorpakolással, stb.

Mielőtt orvoshoz mész, feladva az aznapi teendőidet, pár fontos dolgot nem árt tudnod ezekről a fájdalmakról:

1. A derékfájás ijesztő és nagyon kellemetlen, de az esetek többségében egyáltalán nem veszélyes. Sőt, miután elkezdesz tevékenykedni, sokkal jobb lesz. Tehát a mozgás (pl.: séta, talajon végzett átmozgató torna) után enyhül a fájdalom. Ennek ellenére az orvosok többnyire lebeszélnek a mozgásról, különösen a súllyal végzendő edzésekről. Erre van okuk, hiszen az rövid távon elnyújthatja a fájdalmakat és lassítja a tünetmentessé válás folyamatát, illetve a gyógyszerek így nem tudják túl hatékonyan kifejteni a fájdalomcsillapító hatásukat. Nagyon fontos itt megemlíteni a placebo-nocebo hatás együttest, amiről a felsorolás után olvashatsz bővebben.

2. Az ember nem látja a derekát. Ez azért problémás, mert így úm. elszakadtunk tőle vizuálisan és túlságosan ráhagyatkozunk a fájdalom érzetünkre. Ha a csuklónk fáj, az is kellemetlen érzés, de nem tulajdonítunk akkora jelentőséget neki, mert látjuk, hogy nincs baj, minden a helyén van. Hajlamosak vagyunk túlbecsülni a jelentőségét annak, hogy erősebb fájdalom lépett fel azon a helyen, amit nem látunk.

3. Míg egy kemény edzés utáni combban jelentkező izomláz esetében nem szaladunk a reumatológiára, hogy alig bírunk járni, addig a derekunk esetében hajalmosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bár nem tudjuk önkéntesen megfeszíteni a mély gerincet stabilizáló izmokat, ott bizony erős, kötél vastag, robosztus izmok futnak, amik képesek épp olyan fáradásra és izomláz produkálására, mint a combizmaink.

4. A gerinc teljesen természetes problémája, hogy meszesedik, degenerálódik. Egy középkorú tengeri halnak is degenerálódnak a csigolyái, pedig nem ül egész nap egy számítógép előtt. A struktúránk azonban csodálatos képességgel rendelkezik: képes meggyógyítani magát, illetve a struktúrát ”üzemeltető” izmaink erejét és összehangolt munkáját képesek vagyunk magasabb és magasabb szintre emelni. A funkció határozza meg a struktúrát, tehát az izmaink és az azokat vezérlő idegrendszerünk lesz az igazi aduász a fájdalmaink csökkentésében és nem a passzív struktúrák vizsgálata.

5. Az MRI, röntgen, ultrahang és egyéb képalkotók nem igazán adnak választ semmire. Azok sokkal inkább egy kérdést fogalmaznak meg. Tegyük fel, például, hogy rettenetesen fáj a derekad. Elmész dokihoz, képalkotót kér számodra, hogy lássa, mi a probléma. Ha győzöd kivárni, kapsz egy leletet, amin le lesz írva latinul, hogy milyen degeneráció van a gerinced struktúráján. Ugye, hogy ez nem válasz? Ez egy kérdést vet fel: hogyan kezeljük ezt az elváltozást? Azt akarod, hogy megműtsék? Ha nem akarsz műtétet, akkor a képalkotó készítés okafogyott is volt, hiszen pontosan azt kellene tenned, mint a képalkotót követő esetben.

6. Ki lehet használni a szervezeted öngyógyító képességét, kiegészítve azzal, hogy a környező és az azokat is befolyásoló izmok erejét és összehangolt mozgását, vagy éppen a nem kívánt mozgások megakadályozását (stabilitás) megtanítod az idegrendszerednek. Ezt nevezhetjük rehabilitációnak, gyógytornának, vagy fókuszált edzésnek is, a problémától függően.

We heal injury, but we unlearn pain

A fájdalom összetett és végtelenül bonyolult érzet. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy értem, mit és hogyan érzékeljük fájdalomként, de egy dolog biztos: sok fájdalom érzet mögött nincs valódi (értelmezhető) ok. Sokszor fordul elő, hogy képalkotó vizsgálatokon tökéletes minden, mégis folyamatos fájdalmat érzünk. Az agyunkban jelentkeznek ezek és talán a legvalóságosabb dolognak tartjuk a fájdalmat. Pontosan ezért fontos, hogy a sérüléseket képesek vagyunk meggyógyítani, de a fájdalmat meg kell tanulnunk elfelejteni. 

A placebo hatás nagyon sokat segíthet ebben, míg a nocebo hatás rettentő sokat ronthat. A szavak rettentő fontosak, különösen akkor, ha magas presztízsű embertől halljuk azokat.

 

Képzeljük el a 2 forgatókönyvet, miután elmész az orvoshoz a derékpanaszoddal:

1. eset (placebo)

“Megkaptuk az eredményt, önnek úgy tűnik, porckorongsérve van. Ez teljesen normális, hiszen sokat ül, keveset mozog, a gerinc pedig természetes módon veszít az ellenállóságából. De nagyon sokat javíthat ezen, ha elkezd újra mozogni, megerősíti az izmait. Kezdjen egy pár alkalom gyógytornával, aztán keressen egy olyan edzőtermet, ahol foglalkoznak a gerinc átmozgatásával, annak folyamatos terhelésével és erősítéssel. Nyugodtan eddzen súlyokkal, hiszen a folyamatos túlterhelés elengedhetetlen, hogy az izmai egyre erősebbek legyenek és ez jót fog tenni a többi ízületének és a hangulatának is. Jöjjön vissza fél év múlva, meglátja, addigra teljesen tünetmentes lesz.”

2. eset (nocebo)

“Megkaptuk az eredményt, önnek úgy tűnik, porckorongsérve van. Ez egy degeneratív betegség, aminek lehet az a következménye, hogy kiszakad a sérv, ekkor pedig kórházba is kerülhet, aztán rosszabb esetben műteni is kelleni fog majd. Azt tanácsolom, szedje ezeket a gyulladáscsökkentő és izomlazító készítményeket és ne nagyon hajolgasson, főleg ne súlyokkal, mert ezek fokozhatják a fájdalmakat. A gyógyszerek beszedése után mehet majd úszni, meleg gyógyvízbe.“

Az első esetben emberünk boldogan megy haza és megtervezi, hogyan kellene tovább alakítani a mozgásprogramját. Második esetben óvatosan megy haza, nehogy előrehajoljon, mert még a végén kiszakad a porckorong a helyéről. Nagyon sokat számítanak a szavak ebben az esetben, az életminőséget is teljesen elronthatja a nocebo hatás.

Placebo-műtétek

Érdekesség, hogy számos duplán vak (sem a beteg, sem az orvos nem tudta, hogy mire kell készülnie) kísérletet végeztek az alábbi műtétek során: váll, gerinc, könyök, térd. 

Ez azt jelenti, hogy (a példa kedvéért) 100 páciensből 50-et műtöttek, 50-et pedig „álműtétben” részesítettek, azaz csak ejtettek egy vágást, amit összevarrtak, de valódi szöveti változást nem idéztek a célterületen.

Meglepő lehet, de a két csoport teljesen azonos mértékben épült fel és gyógyult. Erről bővebben a Sherlock Rehab blog oldalán olvashatsz az alábbi linken:

https://sherlockrehab.hu/blog/amikor-a-mutet-nem-tobb-mint-placebo/

 

Tanácsom, tartós derékfájás esetére:

Ha már régóta fennálló fájdalomról van szó, érdemes profi gyógytornászhoz fordulni, hogy megszüntesse a panaszokat és újra indítsa a szervezet öngyógyító folyamatait, amelyek gyakran nem mennek teljesen, vagy tökéletesen végbe. Én 6 éve a Sherlock Rehab gyógytornászait ajánlom, mert eddig közel 100%-ban gyorsan és jelentősen voltak képesek a fájdalmak csökkentésére és a sportolóink gyorsan visszatértek a terembe, minimális kihagyásokkal. E mellett pedig, a gyógytornásszal egyeztetve olyan mozgásprogramot érdemes keresni, ahol szakképzett edző, (aki ismeri a gerinc biomechanikáját, nem csak látványos izmai vannak) és elkezdeni a teljes test erősítését, ellenállásos edzéssel. A Powercat repertoárjából az FEE edzést javasolnám, mert ezen az edzésen nagyon nagy figyelmet kap a gerinc okos mozgatása mellett a teljes testes erőfejlesztés is.   

 

Tanácsom akut derékfájás esetére:

Ha úgy ébredsz, vagy edzés során üt be a derékfájás, akkor a legfontosabb, hogy ne pánikolj. Attól még, hogy meghúztad magad, nem történt katasztrófa. Végezz olyan gyakorlatokat, amik nem provokálják a területet (pl. amikor nagyon beállt a derekam, nem tudtam deadliftelni, vagy fej fölé nyomni, de tudtam fekvőtámaszt végezni és TRX-szel evezni is). E mellett sétálj sokat, ugyanis a séta során folyamatos, alacsony igénybevételnek teszed ki a gerinc melletti izmokat, amik szép lassan elkezdik majd visszavenni a feladatkörüket és engednek a folyamatosan megfeszült helyzetükből. 

Javaslom, hogy mindkét esetben próbáld ki a McGill Big3 gyakorlatokat:

  1. Curl up
  2. Side plank
  3. Birddog / deadbug

 

Ha ezeket képes vagy fájdalom nélkül, vagy minimális fájdalom mellett végezni, akkor ne tölts el velük több időt, mert ezek mesterkélt, nagyon könnyű gyakorlatok, inkább nehezíts – mehet a fekvőtámasz, egykezes evezés és a farmer séta is. Ha pár napon belül nem lesz érezhetően jobb a derekad, akkor fordulj profi gyógytornászhoz, de ennek az esélye nagyon kicsi.

Minden esetben gyógytornásznál kezdj, mert ők tanulnak mozgással gyógyítani. Ők ismerik a funkcionális anatómiát, amire a derékfájás esetén nagyobb szükség van, mint az ortopéd-reumatológiai műtétek specifikumaira és a gyógyszerek hatásmechanizmusára. Ja, és ne félj, a tested sokkal erősebb és robosztusabb annál, hogy egy rossz mozdulat kicsináljon. Ha ez nem így lenne, már rég kihaltunk volna :))

Dávid

Ez is tetszeni fog…

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük