PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Írta: Sárai Dávid

2022.07.10.
pcos_fogyás

Hallottál már a PCOS-ről?

A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID: 18657405). Ez sok embert arra késztetett, hogy feltételezze, hogy a PCOS megnehezíti a fogyást és/vagy hajlamosítja az embereket a hízásra. Ez lehet azonban a „tyúk vagy tojás” helyzet, mivel az is lehetséges, hogy fordítva is igaz: az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség hozzájárulhat a PCOS kialakulásához.

petefészek pcos

A tények makacs dolgok… a PCOS nem kifogás!

Egy nemrégiben készült szisztematikus áttekintés (3264 tanulmányt elemeztek) a PCOS-ben szenvedő és nem PCOS-es nők fogyását vizsgálta (PMID: 28885578). A következtetés az lett, hogy NINCS különbség a testsúlycsökkenésben a PCOS és a nem PCOS csoport között.

Ezt több tanulmány is alátámasztotta, amelyek kimutatták, hogy a PCOS-ban szenvedő nők anyagcseréje NEM csökken a nem PCOS-ban szenvedő nőkhöz képest (PMID: 25660380 és 30847861). Ezt az adatot tovább támasztja egy tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy a PCOS-ben szenvedő nők átlagos napi energiafogyasztása >2600 kcal naponta, ami nagyobb, mint egy átlagos nőé (PMID: 28323951).

Fontos tudnod: a fenti állítások NEM minden esetben igazak, hiszen létezik elhízástól független PCOS is. Ez esetben mindenképpen szakorvos és dietetikus bevonását javasoljuk!

 

Elképzelhető, hogy nem áldozat vagy, hanem a következményeket viseled?

Mi magyarázhatja a PCOS, az elhízás és az inzulin közötti kapcsolatot? Valószínűleg az magyarázza, hogy a hízás következményeképp felhalmozott nagyobb zsírtömeg megzavarja az inzulinérzékenységet, és hozzájárul a PCOS kialakulásához. A zsírfelhalmozódásról kimutatták, hogy serkenti a mellékvese és androgén hormontermelést, ami szintén hozzájárulhat a PCOS kialakulásához. A PCOS sok esetben a túlevés és a zsírnövekedés hatására alakul ki. Ezenkívül arról számoltak be, hogy a PCOS-ban szenvedő nők átagosan 45%-kal alulbecsülik a kalóriabevitelüket a nem PCOS-s nőkhöz képest. Ez azt jelenti, hogy amikor megkérdezik, hogy kb. hány kcal-t fogyaszt egy nap, KÖZEL A FELÉT TIPPELIK A VALÓSÁGNAK. És az bizony nagyon nem mindegy, hogy 2000kcal,vagy 4000kcal a napi bevitt érték!

Ezt próbáld ki, ha PCOS-ed van
és fogyni szeretnél!

▪️A kalóriadeficitet előidéző bármely diéta fogyása valószínűleg javítani fogja a PCOS tüneteit (PMID: 23420000).

▪️A magas fehérjetartalmú étrend is sokat segíthet (PMID: 22158730).

▪️Az edzés (különösen az ellenállásos edzés) jelentősen javítja a PCOS tüneteit és javítja a teherbeesés és a rendszeres menstruáció esélyét, még fogyás nélkül is (PMID: 29896935).

Összefoglalva

A PCOS-ban szenvedő nők ugyanazokat az elveket alkalmazhatják, amelyek a PCOS-mentes nőknél működnek, és a PCOS-ban szenvedő nőknél is működni fognak! A kalóriadeficit, a magas fehérjetartalmú étrend rendszeres testmozgással párosulva a siker receptje!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük