PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Írta: Sárai Dávid

2022.07.10.
pcos_fogyás

Hallottál már a PCOS-ről?

A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID: 18657405). Ez sok embert arra késztetett, hogy feltételezze, hogy a PCOS megnehezíti a fogyást és/vagy hajlamosítja az embereket a hízásra. Ez lehet azonban a „tyúk vagy tojás” helyzet, mivel az is lehetséges, hogy fordítva is igaz: az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség hozzájárulhat a PCOS kialakulásához.

petefészek pcos

A tények makacs dolgok… a PCOS nem kifogás!

Egy nemrégiben készült szisztematikus áttekintés (3264 tanulmányt elemeztek) a PCOS-ben szenvedő és nem PCOS-es nők fogyását vizsgálta (PMID: 28885578). A következtetés az lett, hogy NINCS különbség a testsúlycsökkenésben a PCOS és a nem PCOS csoport között.

Ezt több tanulmány is alátámasztotta, amelyek kimutatták, hogy a PCOS-ban szenvedő nők anyagcseréje NEM csökken a nem PCOS-ban szenvedő nőkhöz képest (PMID: 25660380 és 30847861). Ezt az adatot tovább támasztja egy tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy a PCOS-ben szenvedő nők átlagos napi energiafogyasztása >2600 kcal naponta, ami nagyobb, mint egy átlagos nőé (PMID: 28323951).

Fontos tudnod: a fenti állítások NEM minden esetben igazak, hiszen létezik elhízástól független PCOS is. Ez esetben mindenképpen szakorvos és dietetikus bevonását javasoljuk!

 

Elképzelhető, hogy nem áldozat vagy, hanem a következményeket viseled?

Mi magyarázhatja a PCOS, az elhízás és az inzulin közötti kapcsolatot? Valószínűleg az magyarázza, hogy a hízás következményeképp felhalmozott nagyobb zsírtömeg megzavarja az inzulinérzékenységet, és hozzájárul a PCOS kialakulásához. A zsírfelhalmozódásról kimutatták, hogy serkenti a mellékvese és androgén hormontermelést, ami szintén hozzájárulhat a PCOS kialakulásához. A PCOS sok esetben a túlevés és a zsírnövekedés hatására alakul ki. Ezenkívül arról számoltak be, hogy a PCOS-ban szenvedő nők átagosan 45%-kal alulbecsülik a kalóriabevitelüket a nem PCOS-s nőkhöz képest. Ez azt jelenti, hogy amikor megkérdezik, hogy kb. hány kcal-t fogyaszt egy nap, KÖZEL A FELÉT TIPPELIK A VALÓSÁGNAK. És az bizony nagyon nem mindegy, hogy 2000kcal,vagy 4000kcal a napi bevitt érték!

Ezt próbáld ki, ha PCOS-ed van
és fogyni szeretnél!

▪️A kalóriadeficitet előidéző bármely diéta fogyása valószínűleg javítani fogja a PCOS tüneteit (PMID: 23420000).

▪️A magas fehérjetartalmú étrend is sokat segíthet (PMID: 22158730).

▪️Az edzés (különösen az ellenállásos edzés) jelentősen javítja a PCOS tüneteit és javítja a teherbeesés és a rendszeres menstruáció esélyét, még fogyás nélkül is (PMID: 29896935).

Összefoglalva

A PCOS-ban szenvedő nők ugyanazokat az elveket alkalmazhatják, amelyek a PCOS-mentes nőknél működnek, és a PCOS-ban szenvedő nőknél is működni fognak! A kalóriadeficit, a magas fehérjetartalmú étrend rendszeres testmozgással párosulva a siker receptje!

TUDJ MEG MINDENT AZ ALAKFORMÁLÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL!

Mi az a kalóriadeficit? Mi az a magas fehérjetartalmú diéta? Hogyan érd el, hogy éhezés nélkül, természetes úton fogyhass, mindenféle termék vásárlása nélkül?

Ezen az előadáson NEM árulunk semmit. Nem promózunk terméket.
TUDÁST ADUNK ÁT!

 

Csatlakozz élőben 2022.07.17-én vasárnap! Ez jó lesz!

Ez is tetszeni fog…

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

3 dolog, ami megváltoztatta az életem 2021-ben

3 dolog, ami megváltoztatta az életem 2021-ben

2021-ben első felében fogytam 20kilót és jelenleg is izmosabb és erősebb vagyok, mint valaha. Úgy vélem, hogy ezek mellett szélesebb a látóköröm, mint eddig és talán egy picit többet értek az életből, mint eddig. Ez az év ezekből a szempontokból nagyon sikeres volt,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük