5 MESTERLÉPÉS, HOGY 2019-BEN ERŐSEBB ÉS SZÁLKÁSABB LEGYÉL – 2. Táplálkozás

Írta: Sárai Dávid

2017.12.20.

Ennek az 5 részes cikksorozatnak a célja, hogy 2019-ben minden sikerülhessen, amit kitűzöl magadnak cél gyanánt. Az első lépéssel, az életmód átalakításával itt foglalkoztunk – ezt olvasd el mielőtt ebbe belevágsz, mert hivatkozni fogok rá több ízben is.

 

2. Lépés – HELYES TÁPLÁLKOZÁS

 

Az egyik legkedvesebb idézetem, amit mindig szoktam válaszolni, amikor azt kérdezik, hogy kellene táplálkozni, Dan John amerikai erőedzőtől származik: „Egyél úgy, mint egy felnőtt”. Egy tökéletes világban is be is fejezhetném a blogot, hiszen elvileg mindenki tudja, hogy eszik egy felnőtt, de megkísérlek leírni pár jó tanácsot, amivel talán segíteni tudlak ezen a téren is.

A legnagyobb probléma, hogy manapság nem az információhoz való hozzájutás, hanem a töménytelen baromságból az értékes, használható tudás leszűrése a legkomolyabb kihívás. Te mi alapján táplálkozol? Töltsd ki a kis szavazást és nézd meg, hogy mások mit mondanak, aztán folytassuk 🙂

 

survey solutions

4 fontos tanácsot szeretnék adni a táplálkozáshoz:

 

1. Kerüld a kognitív disszonanciát!

Ha elég sokat keresgélsz egy-egy témában, fogsz találni egy számodra elfogadható étrendet, amivel azonosulni tudsz. Két napra rá fogsz találni egy cikket, ami kifejti, hogy mennyire nagy hülye vagy. Ez okozza a kognitív disszonanciát, azaz Te magad sem leszel biztos már abban, hogy amit csinálsz az jó és elkezdesz tovább kutatni… ennek pedig nem lesz vége, mert minden nap születik egy új kutatás, amit az egyes lobbierők, vagy unatkozó brit tudósok végeznek.

Ugyanez igaz a táplálékkiegészítők piacára is. Keress egy szakembert a közeledben, akinek több elégedett és hosszútávon sikeres kliense van és csináld azt, amit mond. Utána pedig olvass szépirodalmi könyveket. Persze ez lehet, hogy drágábbnak tűnik, mint belevágni egy divatdiétába, de hosszútávon talán a legjobb befektetés, hiszen megkíméled magad a felesleges csalódástól és a fölöslegesen elköltött kiegészítők tízezreitől. (Ha étrendben kérnél segítséget, írj nekünk bátran!)

 

FONTOS: az edzésprogramod legyen összhangban az étrendeddel! Ha nagyon intenzív edzéseket végzel (a tradicionális HIIT pl. ilyen) és nem viszel be elegendő szénhidrátot (Atkins diéta esetén pl.) akkor annak szédülés, hányinger, ájulás is lehet a következménye, de az biztos, hogy hosszabb távon sem egészséges.

 

2. Legyél kitartó!

Szintén Dan John írta le valamelyik könyvében, hogy minden működik… 6 hétig. Erre játszanak a fitnesz edzők és a táplálkozási szakemberek, életmód guruk, stb. 6 hét után azonban általában törés szokott bekövetkezni és szépen visszaáll minden, a testsúlyoddal egyetemben a kiindulási pontra, vagy a fölé. A hiba épp az előző pontból származik, hiszen a folyamat így fog kinézni:

elkezded a programot > beindul az alakformálás > lelassul az alakformáló hatás > hiba keresés > hiba megtalálása > új program keresése

Megoldási javaslatom: ha elkezdtél egy étrendet/edzésprogramot, tarts ki mellette és tartsd be a szabályait, maradéktalanul. 3-4 hónap után értékelj és kérdezd meg magadtól:

– jól érzed magad? (puffadás, éhség, gyomorégés, rossz közérzet)
– kiváló az energia szinted? (enervált vagy, többiek is azt mondják, hogy pihenned kéne) Ezzel kapcsolatban mindenképp olvasd el a cikksorozat első részét, itt!

Ha a válasz bármelyikre is nem, akkor válts! 

Megjegyzés: Az MRT programjainkat letöltők egyöntetűen azt jelezték vissza, hogy az új mozgások okozta kezdeti izomláz után nem volt jelentős az izomfáradtság érzésük, mégis képesek voltak hétről hétre növelni a súlyokat és az eredmény mérő táblázat elegendő motivációt adott számukra, hogy akkor is tovább csinálják a programot, amikor lelassult a fogyásuk – hiszen a súlyok, amivel dolgoztak, folyamatosan nőttek. Itt találod az edzésprogramjainkat, profi szakember által összeállított mintaétrenddel

3. Fogyassz minőségi alapanyagokat, a legnyersebb formájukban!

Egy ideális világban a boltok a közelben lévő termelőktől szerzik be az élelmiszert. Érdemes lehet az alapanyagokat zöldségesnél, biztos forrásból beszerezni, mert ez az egyik legbiztosabb út, hogy amit megeszel, az nem egy gyorsérlelésen, vagy egyéb vegyi eljáráson ment keresztül. A húsok esetében is nagyon fontos, hogy minőségi forrásra törekedjünk, mert a „virsli ízű” készítmények nem biztos, hogy a javunkat szolgálják. Érdemes összebarátkozni a piac gondolatával, mert bár néha sokan vannak, itt a hazai termelők áruit kapod meg. Aprságnak tűnhet, de nagyanyáink pontosan tudták, melyik hetnes honnan jár és milyen állatokat tart – ezt egy Tescoban elég nehezen éred el. (Ezt nem a protekcionista gazdaságpolitika – ezt a józan ész mondatja velem)

Próbáld a lehető legfeldolgozatlanabb formában fogyasztani az ételeket. A zöldséget nem kell puhára főzni és a húst sem kell szénné égetni! A szinte nyers zöldségek nagyon jól táplálják a bélbaktériumokat.

4. Fogadd meg Anatole France intelmét:

„Attól még, mert ötvenmillióan állítanak egy ostobaságot, az még ostobaság marad” Nem szükséges divatdiétákat követned a sikerhez, ami 100-ak életét alakította át. NIncs olyan módszer, ami mindenkinek beválik, mert ahányan vagyunk, annyi féle egyéni specifikummal rendelkezünk. 

 

Hasznos linkek a témával kapcsolatban:

Dan John legjava (angol)
http://danjohn.net/2013/02/the-three-es-exercise-eat-and-eliminate/

Kiváló cikk a sporttáplálkozásról Mák Erzsébet dietetikus tollából:
http://vitalitas.hu/olvasosarok/online/elelmvez/2001/4/Sport.htm

Probiotikumok és a sportteljesítmény:
http://www.sportorvos.hu/sporttaplalkozas/20110526/probiotikumok_es_a_sportteljesitmeny/

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. 5 MESTERLÉPÉS, HOGY 2019-BEN ERŐSEBB ÉS SZÁLKÁSABB LEGYÉL – 3.KARBANTARTÁS | HIIT edzés - […] lépéssel, az életmód átalakításával itt foglalkoztunk, a helyes táplálkozással pedig itt – ezeket olvasd el mielőtt ebbe belevágsz, mert hivatkozni fogok…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük