Izolált vs. összetett gyakorlatok

Írta: Sárai Dávid

2016.02.07.
izolált gyakorlat

Az összes olyan egészséggel foglalkozó magazin, ami szeretné megemelni a blogjai, cikkei népszerűségét, igyekszik egy-egy izom, vagy izomcsoport leghatékonyabb edzésének titkait megosztani az olvasókkal. Ilyen szalagcímekre gondolok:

 

b

4 gyakorlat a hatalmas tricepszért

b

A hatalmas váll titkai 7 lépésben

b

Legyen olyan vádlid, mint Schwarzeneggernek!

 

Ha nem akarsz a Mr. Olympia, vagy egyéb testépítő címért küzdeni, megosztom veled, miért ajánlom, hogy hagyd a Scott pados bicepszezést, a nagyon divatos vádlizást, és miért kezdj el mozdulatokban, összetett hatású gyakorlatokban gondolkodni:

1. Több izomrostot stimulálsz egy időben

– időt spórolsz és hatékonyabb leszel!

Az izolált (izolált=elszigetelt, azaz csak egy-egy izom erejét, a többi izomtól eszigetelve fejlesztő) gyakorlatok egyszerűen nem dolgoztatnak meg annyi izomrostot, mint az összetett gyakorlatok. Nem is lehetséges, hiszen éppen az a céljuk, hogy csak egy-egy izmot aktiváljanak.

A képen látható gyakorlatnál a Scott padon végett karhajlításkor szinte csak a bicepsz dolgozik (alkar, delta első része mellett), míg a TRX biceps curl gyakorlatnál az előbbieknél sokkal nagyobb szerepet kap a váll és a teljes core izomzat (mélyen fekvő stabilizáló izmok és a farizom is).

izolált vs. összetett gyakorlatok

példa: Scott padon végzet karhajlítás vs. TRX biceps curl

Ha azt hiszed, hogy TRX-szel könnyebb végrehajtani és nem lehet olyan nehezet emelni, mint vassal, próbáld ki a biceps curl gyakorlatot függőleges száron megcsinálni. Fizetek egy shaket, ha sikerül 😉

2. Nem csak látványosan izmos, hanem erős leszel

A testépítőknek és a médiának hála nagyon elterjedtek azok a „rutinok”, melyek szorgosan végezve látványos eredményeket eredményezhetnek. Azonban amíg egyre erősebbnek látszol, nem jelenti azt, hogy valóban erősebb is leszel. Azzal, hogy egy-egy izmot erősítesz ugyanis, amely segíti a gyors növekedést, arra tanítod meg azt az izmot, hogy önállóan mozogjon.

Az az igazság, hogy a mindennapi életben nem nagyon akad olyan helyzet, amikor egy izom a többitől elszigetelve dolgozik. Az erő akkor keletkezik, amikor az izmok megtanulnak „összedolgozni” egy cél érdekében. Megvalósul az szinergia hatás, azaz az egész több, mint a részek összege.

Nagyon jó példa erre a népszerű combfeszítő edzés, a lábnyújtó gépek használatával. Az életben nem lesz szükséged erre a gyakorlatra, míg a guggolás, vagy a kitörés mozdulat akár naponta többször is előfordulhat, akár leejtettél valamit, akár egy busz lépcsőjére lépsz fel. Hidd el, aki egy lábas guggolással edz, erősebb lesz, mint aki a lábnyújtó gépeken szériázik.

3. Több hormont szabadítasz fel

Összetett gyakorlatokat végezve, több izomrostot munkára fogva, több anabolikus hormon szabadul fel a testedben. Anabolikus hormonok például:

.

növekedési hormon

tesztoszteron

Minél intenzívebb a terhelés, annál nagyobb e hormonok szintje. Ennek egyenes ági következménye (természetesen helyes étkezés és pihenés/regeneráció figyelembevételével), hogy nagyobb izomtömeg növelést érhetünk el vele, mint izolált gyakorlatokkal.

4. Erősebb, stabilabb és magabiztosabb bázist építhetsz vele

Nehéz kellően kiemelni a stabil és erős alapok fontosságát. Összetett gyakorlatokat alkalmazva kiválóan megalapozhatod az erő és robbanékonyság alapjait. Ha izmokban gondolkodsz, ez nem fog menni.

.

Tökéletesítsd az összetett mozgások kivitelezését, ezzel növeled a koordinációs – motorikus kontrollt, javítani tudod ízületeid mobilitását, stabilitását, rugalmasságát, és képes leszel egy erős, biztos bázist képezni a további fejlődésedhez.

Érdekesség:

Mielőtt azt hinnéd, hogy Arnold Schwarzenegger izolációs testépítő gyakorlatokkal dolgozott csupán, ezt kapd ki: 214 kg-mal guggolt, 200 kg-mal nyomott fekve, és 300 kg-mal húzott fel földről. Ezek után kezdte el a speciális rutinokat, hogy a legapróbb izmait is tökéletessé kovácsolja!

5. Csökkenti a túledzésből, túlhasználatból eredő problémák rizikóját

Az egyik kulcsprobléma, ami miatt legtöbbször fordul elő, hogy erőfeszítéseinknek nincs eredménye, a túledzés.

Gondolj bele: ma „mellnapom” van, holnap bicepsz-tricepsz – miközben a mellnapon is komolyan megterheled a tricepszed. Ilyenkor be kellene iktatni egy-két nap regenerációs időszakot, ami pedig megnehezíti a fejlődést.

Ha összetett gyakorlatokat végzel, tágíthatod a kört és végezhetsz alsó test, felső test gyakorlatokat váltva, akár négy egymást követő edzésnapon is, vagy teljes test rutint három edzésnapon. Ezeket természetesen kövesse megfelelő szintű pihenőidő. A fejlődés tekintetében óriási előrelépést jelenthet, hogy nem kell folyton a túledzés miatti plusz pihenőnapokat beiktatnod, valamint, mivel a terhelés több izomcsoportot és ízületet érint, a túlhasználatból eredő sérülések esélye is jelentősen csökken (helyes végrehajtás mellett).

6. Több időd jut a fittségi szinted Növelésére ÉS A REGENERÁCIÓRA

Mivel kevesebb időt töltesz az edzőteremben, a heti 3-4 edzésnap közé be tudsz iktatni HIIT edzéseket (magas intenzitású intervall edzés), hogy beindulhasson a zsírégetés, javítani tudj erő-állóképességeden, valamint lehetőséged nyílik többet foglalkozni a sokak által elhanyagolt regenerációs, mobilizációs technikákkal is, hiszen fejlődni akkor fogsz igazán, ha nem csak erősíted az izmaidat, hanem elég időt fordítasz az ízületeid, izmaid karbantartására. A legjobb mobility gyakorlatokat, recepteket megtanulhatod nálunk is a Mobility Workshopokon!

Még mielőtt az a vád érne, hogy azt állítom, nincs értelme az izolált gyakorlatoknak, szeretném jelezni, hogy 2 esetben komolyan látom ezek létjogosultságát:

Rehabilitáció:

pl. az én vállficamom esetén végeztem olyan izolált gyakorlatokat, amelyek kifejezetten egy-egy izmot vettek célba, annak érdekében, hogy felerősödjenek korábbi szintjükre és képesek legyenek hatékonyan dolgozni az izomláncban

Professzionális testépítés

erről már esett szó, hiszen aki versenyszerűen foglalkozik a testépítéssel, egy erős bázis kiépítése után szükségszerűen használni fogja az izolált gyakorlatokat.

Csatlakozz a HIIT edzésekhez!

ismerd meg programjainkat!

Lájkolj minket a Facebookon is!

Ezeket már olvastad?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

Edzés szülés után

“Mikor futhatok szülés után?” - nagyon sokatoktól kapom meg ezt a kérdést… Miért is ne kérdeznétek, hiszen szeretnétek újra formába lendülni és érezni azt a szabadságot, mint annó. Újra futni nagyon is felszabadító érzés, főleg szülés után, mikor picit “bezárva”...

TUDJ MEG MINDENT AZ ALAKFORMÁLÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL!

Mi az a kalóriadeficit? Mi az a magas fehérjetartalmú diéta? Hogyan érd el, hogy éhezés nélkül, természetes úton fogyhass, mindenféle termék vásárlása nélkül?

Ezen az előadáson NEM árulunk semmit. Nem promózunk terméket.
TUDÁST ADUNK ÁT!

 

Csatlakozz élőben 2022.07.17-én vasárnap! Ez jó lesz!

Ez is tetszeni fog…

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fogyás vs. zsírvesztés | HIIT edzés - […] heti két-három alkalommal végezz teljes testet átmozgató/megterhelő edzést. Hatékonyabb, ha összetett gyakorlatokat végzel, például guggolásokat, fekvőtámaszokat, mert így sok…