Mozgás túlsúllyal – 2. Rész: Hogyan készüljek az intenzív terhelésre?

Írta: Maróti Petra

2016.01.27.

Az előző részben arról írtam, hogyan kezdj neki a mozgásnak nagy túlsúllyal. A cikk második része az átmeneti időszakról fog szólni a mélyizom erősítés és a kemény intervallum edzések között.

Honnan tudod h a következő szakaszhoz értél?

Melyek azok a „jelek”, amelyek elárulják, hogy a gerinctartó mély izmaid megerősödtek és már biztonsággal elkezdhetsz komplexebb, nehezebb mozgásformákat is gyakorolni?

N

A környezetedtől visszajelzéseket, dicsérő szavakat kapsz a szebb tartásod miatt

N

Reggelente már nem fáj a derekad, vállad. Éjszaka is jobban alszol, mert eltűnt a hátfájdalom

N

Házimunka közben sem fáj már a hátad és kevésbé fáradsz el a végére

N

A plank (híd), side plank (oldalsó híd) és a supine plank (hátsó híd) gyakorlatokat szabályosan, 40 mp-ig meg tudod tartani.

tartás
plank tartás
side plank
supine plank, hátsó híd

Hogyan épül fel az átmeneti időszak?

Előző blogjaink egyikében kitértünk arra, hogy a közhiedelemben lévő kardio és aerob szavakat érdemes egy időre elfelejteni, hiszen a magas intenzitású intervallum edzés a leghatékonyabb módja a zsírégetésnek, az alakformálásnak. Ennek okait mi is leírtuk itt .

Mégis, ha hallgatsz rám, nem vágsz bele azonnal. Túlsúly esetén kiemelten fontos a fokozatosság, és tudnod kell, hogy az intervallum edzésekhez már egy jó állóképesség szükséges. Ezt kell megalapozni az átmeneti időszakban.

Alapozáshoz tökéletes, ha kimész sétálni, esetleg biciklizni, de edzéstervvel, időzítővel felszerelkezve. Kezdő intervallum edzésnek kiváló, mondjuk 1 perc séta fél perc sprint futás 6-8-szor ismételve, minden második alkalommal növelve az intenzitást a pihenőidők csökkentésével, a munkaidő növelésével. Remek alternatívát nyújthat TRX HIIT edzésünk is. Fontos, hogy ez csak egy példa, ha komolyan neki szeretnél kezdeni, kérd ki személyi edző, vagy az én segítségemet 😉 Heti 1-2 kezdő intervallum terhelés elegendő, ezt egészítsd ki a tözsizomfejlesztő edzésekkel. 4-5 hét alatt a szervezeted hozzászokik az intenzívebb terheléshez.

 

Itt tartom nagyon fontosnak megemlíteni a megfelelő étrend szerepét. Mivel még mindig nem tudsz szuperintenzív mozgást végezni kiemelten fontos ebben az időszakban a diéta. Ahhoz, hogy a következő szintre lépj, jelentős feleslegtől meg kell szabadulnod diétával, hogy aztán a szervezeted, ízületeid, szív- és érrendszered bírja a keményebb terhelést.

Miért van szükség átmeneti időszakra?

Jogos a kérdés, hiszen azt mondtam a gerinctartó izmok gyengék, azt kell megerősíteni. Akkor, ha már erősek miért ne lehetne egyből nekivágni az intenzív energiarendszer-fejlesztő jellegű mozgásnak?

Nem csak az izmaidat kell felkészíteni a terhelésre, hanem a kardiovaszkuláris rendszert is. Vagyis az állóképességen is javítani kell. A túlsúlyos szervezetben nem csak az ízületek vannak túlterhelve, hanem a szív és érrendszer is.

 

 

Az intenzív intervallum edzés nagyon megterheli a szervezetet, –ebben rejlik a hatékonysága– ezért kell folyamatosan felkészülnöd rá. A túlsúly miatt az ereid falai zsírosak, nem elég rugalmasak, a szíved nincs hozzászokva a megnövekedett terheléshez, a tüdőkapacitásod is pici, ezért fulladhatsz közben, nem is beszélve az ízületeidről. Mindezek miatt hangsúlyozom, hogy fő a fokozatosság.

Drukkolok, hogy érd el a célod, szépen fokozatosan, hosszú távon, sérülések nélkül! Ha segítségre van szükséged, már tudod, hol találsz 🙂

TUDJ MEG TÖBBET A TARTÁSODRÓL ÉS A KORREKCIÓRÓL!

VÁRUNK AZ IRODATLÉTA WORKSHOPON!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás