Mi az a “hanyag tartás”?

Írta: Maróti Petra

2016.01.01.

A mai ülő és mozgásszegény életmód szomorú velejárója, hogy népbetegséggé nőtte ki magát a helytelen tartásból és terhelésből adódó gerincprobléma- és fájdalom. A felnőttek többsége ülőmunkát végez, de nem csak a munkahelyén ül, hanem útközben is autóban, és otthon is a számítógép előtt. Az ülő helyzet azonban terheli a gerincet, a hátizmok pedig elgyengülnek. Így alakul ki a hanyag tartás.

Mit is jelent a hanyag tartás?

Fontos tisztázni: ez nem betegség, csak rendellenesség! A gerinc nyílirányban, normális esetben is bizonyos fokú görbülettel rendelkezik, amely kialakul 8-10 éves korban. Hanyag tartás alatt, a gerinc élettani görbületeinek megváltozását értjük. Jellemzője, hogy aktív izomerővel korrigálható, tehát egyfajta izomgyengeségről van szó. A középső háti szakasz domborulata fokozott, a vállak előre esnek, a gerinc170__20081121_110020lapockák nem zárnak, a mellkas lapos, a medence kissé előrebillen, gyakori a lábboltozat süllyedése is. A hanyag tartásnak több fajtája van, attól függően, hogy a gerinc mely szakaszának görbülete tér el a normálistól:

  • Fokozott háti és ágyéki görbület esetén mindkét görbület fokozott, a medence előrebillent.
  • Nyerges hátnál a has kifejezetten előre esik, a medence látványosan előrebillent, a hát felső szakasza hátrahelyezett.
  • Lapos hátnál a medence hátrabillent helyzetű, a gerinc fiziológiás görbületei elsimultak.
  • Domború hát esetén a medence hátrabillent, a háti domborulat (kyphosis) fokozott, az ágyéki homorulat (lordosis) teljesen elsimulhat.

 

Hogyan előzzük meg? Hogyan kezeljük, ha már kialakult?

A helytelen tartás izomerősítő gyakorlatokkal egyensúlyban tartható, romlása megakadályozható és megfelelő szakember segítségével „helyes tartássá” alakítható.news_5544_gerinc Szót ejtenék a mozgás fajtájáról. Helytelen, hanyag tartással hiába jár valaki fitneszterembe, akár többször egy héten. A nagy súlyok emelgetése „görbe” háttal, nem csak nem javít a helyzeten, de ront is. Hanyag tartás esetén ugyanis a hátizmok ernyedt állapotban vannak, tehát ha így dolgozunk nagy súlyokkal pontosan a gerinccsigolyák fogják átvenni az izmok szerepét, az pedig előbb-utóbb porckorongsérvhez vezet. Említettem a szakember által nyújtott segítséget. Mielőtt elkezdenénk önállóan a hátizmainkat erősíteni, mindenképp kérjük gyógytornász segítségét, aki állapotfelméréssel fogja kezdeni az együttműködést.

A mély hátizmok szerepe

Mély hátizmoknak, a hátizomzat azon csoportját nevezzük, melyek közvetlenül a gerinc mellett helyezkednek el. Ebből következik, hogy elsődleges funkciójuk a gerinc mozgatása. Ami viszont még fontosabb, stabilizáló feladatot is ellátnak, antigravitációs izmok. Ez azt jelenti, hogy a gravitációs térben való felegyenesedett helyzetünkben igyekeznek megtartani testünket a gravitációs erő ellenében. Erős mély hátizmokra van szükségünk ahhoz, hogy törzsünket ülő helyzetben egyenesen meg tudjuk tartani (megelőzvén a gerincbántalmakat). A mozgató és antigravitációs feladatuk mellett végül meg kell említenem, hogy mivel a csigolyák közvetlen közelében húzódnak, nagyon fontos szerepük van a csigolyák és az ott található egyéb képletek stabilizálásában. Egy jól karbantartott, erős, tömeges mély hátizomzat képes stabil támaszt nyújtani a mozgékony gerincnek.

MG_6876

A megelőzés kérdésére tehát, íme a válasz: erős hátizomzat kialakítása. 🙂

Az ilyen – és hasonló jellegű- mozgásszervi panaszokra nyújthat megoldást az Hiit Basic program, ahol irányított kiscsoportos edzéseken fejlesztjük a mély hátizmokat, a szebb és egészségesebb tartásért. Jelentkezz még ma!

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2757/hanyagtartas http://www.vital.hu/themes/sick/hanyagtartas1.htm http://napidoktor.hu/blog/korkep/csontok-es-izuletek/hanyag-tartas/ http://www.spineart.hu/cikkek/hanyag-tartas http://www.gerincklinika.hu/kezelt-betegsegek/hanyag-tartas

Tudtad, hogy a "hanyag tartás" egyik következménye a nem megfelelő vállmobilitás?

Jelentkezz Mobility és SMR edzéseinkre, ahol hétről-hétre gondoskodunk a csípő és vállmobilitás tökéletesítéséről!

TUDJ MEG MINDENT AZ ALAKFORMÁLÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL!

Mi az a kalóriadeficit? Mi az a magas fehérjetartalmú diéta? Hogyan érd el, hogy éhezés nélkül, természetes úton fogyhass, mindenféle termék vásárlása nélkül?

Ezen az előadáson NEM árulunk semmit. Nem promózunk terméket.
TUDÁST ADUNK ÁT!

 

Csatlakozz élőben 2022.07.17-én vasárnap! Ez jó lesz!

Ez is tetszeni fog…

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.