Mi az a „hanyag tartás”?

Írta: Maróti Petra

2016.01.01.

A mai ülő és mozgásszegény életmód szomorú velejárója, hogy népbetegséggé nőtte ki magát a helytelen tartásból és terhelésből adódó gerincprobléma- és fájdalom. A felnőttek többsége ülőmunkát végez, de nem csak a munkahelyén ül, hanem útközben is autóban, és otthon is a számítógép előtt. Az ülő helyzet azonban terheli a gerincet, a hátizmok pedig elgyengülnek. Így alakul ki a hanyag tartás.

Mit is jelent a hanyag tartás?

Fontos tisztázni: ez nem betegség, csak rendellenesség! A gerinc nyílirányban, normális esetben is bizonyos fokú görbülettel rendelkezik, amely kialakul 8-10 éves korban. Hanyag tartás alatt, a gerinc élettani görbületeinek megváltozását értjük. Jellemzője, hogy aktív izomerővel korrigálható, tehát egyfajta izomgyengeségről van szó. A középső háti szakasz domborulata fokozott, a vállak előre esnek, a gerinc170__20081121_110020lapockák nem zárnak, a mellkas lapos, a medence kissé előrebillen, gyakori a lábboltozat süllyedése is. A hanyag tartásnak több fajtája van, attól függően, hogy a gerinc mely szakaszának görbülete tér el a normálistól:

  • Fokozott háti és ágyéki görbület esetén mindkét görbület fokozott, a medence előrebillent.
  • Nyerges hátnál a has kifejezetten előre esik, a medence látványosan előrebillent, a hát felső szakasza hátrahelyezett.
  • Lapos hátnál a medence hátrabillent helyzetű, a gerinc fiziológiás görbületei elsimultak.
  • Domború hát esetén a medence hátrabillent, a háti domborulat (kyphosis) fokozott, az ágyéki homorulat (lordosis) teljesen elsimulhat.

 

Hogyan előzzük meg? Hogyan kezeljük, ha már kialakult?

A helytelen tartás izomerősítő gyakorlatokkal egyensúlyban tartható, romlása megakadályozható és megfelelő szakember segítségével „helyes tartássá” alakítható.news_5544_gerinc Szót ejtenék a mozgás fajtájáról. Helytelen, hanyag tartással hiába jár valaki fitneszterembe, akár többször egy héten. A nagy súlyok emelgetése „görbe” háttal, nem csak nem javít a helyzeten, de ront is. Hanyag tartás esetén ugyanis a hátizmok ernyedt állapotban vannak, tehát ha így dolgozunk nagy súlyokkal pontosan a gerinccsigolyák fogják átvenni az izmok szerepét, az pedig előbb-utóbb porckorongsérvhez vezet. Említettem a szakember által nyújtott segítséget. Mielőtt elkezdenénk önállóan a hátizmainkat erősíteni, mindenképp kérjük gyógytornász segítségét, aki állapotfelméréssel fogja kezdeni az együttműködést.

A mély hátizmok szerepe

Mély hátizmoknak, a hátizomzat azon csoportját nevezzük, melyek közvetlenül a gerinc mellett helyezkednek el. Ebből következik, hogy elsődleges funkciójuk a gerinc mozgatása. Ami viszont még fontosabb, stabilizáló feladatot is ellátnak, antigravitációs izmok. Ez azt jelenti, hogy a gravitációs térben való felegyenesedett helyzetünkben igyekeznek megtartani testünket a gravitációs erő ellenében. Erős mély hátizmokra van szükségünk ahhoz, hogy törzsünket ülő helyzetben egyenesen meg tudjuk tartani (megelőzvén a gerincbántalmakat). A mozgató és antigravitációs feladatuk mellett végül meg kell említenem, hogy mivel a csigolyák közvetlen közelében húzódnak, nagyon fontos szerepük van a csigolyák és az ott található egyéb képletek stabilizálásában. Egy jól karbantartott, erős, tömeges mély hátizomzat képes stabil támaszt nyújtani a mozgékony gerincnek.

MG_6876

A megelőzés kérdésére tehát, íme a válasz: erős hátizomzat kialakítása. 🙂

Az ilyen – és hasonló jellegű- mozgásszervi panaszokra nyújthat megoldást az Hiit Basic program, ahol irányított kiscsoportos edzéseken fejlesztjük a mély hátizmokat, a szebb és egészségesebb tartásért. Jelentkezz még ma!

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2757/hanyagtartas http://www.vital.hu/themes/sick/hanyagtartas1.htm http://napidoktor.hu/blog/korkep/csontok-es-izuletek/hanyag-tartas/ http://www.spineart.hu/cikkek/hanyag-tartas http://www.gerincklinika.hu/kezelt-betegsegek/hanyag-tartas

Tudtad, hogy a "hanyag tartás" egyik következménye a nem megfelelő vállmobilitás?

Jelentkezz Mobility és SMR edzéseinkre, ahol hétről-hétre gondoskodunk a csípő és vállmobilitás tökéletesítéséről!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük