Derékfájás – hétköznapjaink mumusa

Írta: Maróti Petra

2016.01.01.

A derékfájás egyike a leggyakrabban előforduló mozgásszervi megbetegedéseknek, a lakosság közel 80%-át érinti. Ennek oka, hogy gerincünk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerincszakasz. Leggyakoribb gerincbántalmak derékfájós tünettel:

Lumbágó

Serdülőkortól időskorig bármely életszakaszban kialakulhat. Gyakran hirtelen jelentkeznek a fájdalmak, de a betegség, admin-ajaxlappangva, fokozatosan is kifejlődhet. A fájdalom az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik, nem sugárzik ki az alsó végtagokba. Intenzitása változó, sokszor azonban heves és minden mozdulat kínszenvedést okoz. A fájdalom egy természetes védekező izomreflexet (izom összerándulást) okoz, így rögzítve-kímélve az ízületet vagy gerincünket. Lumbágó esetén bemerevedik a gerincizomzat, képtelenek vagyunk előre hajolni. A merevség kíméli az ízületet, segít a gyulladás csökkentésében és szerencsés esetben idővel a fájdalom, majd a görcs is feloldódik. Sajnos gyakori, hogy az eredeti gyulladás megszűnik, de a kezdetben hasznos, de tartós izomgörcs válik fájdalmassá. Az izom vérkeringése csökken összehúzott állapotban, felhalmozódnak a salakanyagok, ami izomgyulladáshoz, fájdalomhoz és további görcshöz vezet. Ezért fontos, hogy komplex kezelést kapjunk. A gyulladásos szak után kiemelten fontos a korábbi mozgások helyreállítása, a görcsös izomzat ellazítása. Ezt legjobban egyénre szabott gyógytornával érhetjük el.

Csigolyakopás

A csigolyatesteket porckorongok, a csigolyaívekről induló nyúlványokat ízületek kapcsolják össze. Hasonlóan a szervezet egyéb ízületeihez, a porc a kor előrehaladtával „elkophat”, a porckorong szerkezetében elöregedés jöhet létre. Ekkor alakul ki a „csigolyakopás”, illetve „meszesedés”. Röntgenfelvételen a csigolyák jellegzetes elváltozásai láthatók: csontfelrakódások keletkeznek a csigolyatesteken, a szomszédos „csőrök” össze is nőhetnek. A panaszok a lumbágóhoz hasonló tünetekkel járhatnak, de általában fokozatosan alakulnak ki. Jellemző még a fájdalmak felkelés utáni jelentkezése, majd enyhülése, miközben később, az izmok kifáradása után ismét visszatérhetnek.

Porckorongsérv

A legsúlyosabb kórkép a porckorongsérv. Hasonló a fájdalmak jelentkezése a lumbágóhoz, azonban itt enyhébb-súlyosabb admin-ajax (1)idegrendszeri tünetek is mutatkoznak. A betegség alapja a csigolyák közti porckorong kiboltosulása vagy kiszakadása, mely a gerincből kilépő ideggyököt nyomja. Ez az érintett oldali végtagba kisugárzó fájdalmat, érzészavart, bénulást idézhet elő. A tünetek jelentkezése elsősorban attól függ, mely csigolyák közötti porckorong okozza őket. Leggyakrabban az utolsó ágyéki és az első keresztcsonti csigolya közti porckorong betegszik meg. Általában hirtelen kezdődik a fájdalom, gyakran nehezebb tárgy felemelésekor; kisugárzik a végtagba, köhögés, tüsszentés fokozza. A beteg sokszor képtelen járni, előre-hátra hajolni vagy beszállni az autóba. Az idegrendszer vizsgálatával ki lehet mutatni az alsó végtagon jellegzetesen kialakulóérzés- és reflexcsökkenést, izombénulást. Az érintett csigolyák nyomásra igen érzékenyek. Ritkán, súlyos esetben, a bénulás a vegetatív idegrendszert is érintheti, ami vizelet- és székletürítési zavarhoz vezethet.

A megelőzés szerepe

Azt mondják, a testünk az életmódunk tükre. Teljes mértékben egyet értek ezzel és azt gondolom, mindenkinek el kell döntenie, reumatológiára szeretne járni évente, félévente – vagy akár negyedévente -, vagy gondol a megelőzésre. Megelőzés alatt preventív testmozgást értek és megfelelő testtartást bizonyos szituációkban. A derékfájás megelőzhető erős gerinc körüli izomzat kialakításával, a fizikai állapot karbantartásával és a megfelelő ülési és emelési technikák elsajátításával. Néhány hasznos tipp:

  • Mozogj rendszeresen! A mozgásnak, célzott izomerősítésnek fontos szerepe van a gerincsérv megelőzésében, hiszen a gerinc tartóizmainak erősítése és a korrigált testtartásban végzett gyakorlatok csökkentik a gerincre háruló terhelést, és ezzel hozzájárulnak a porckorongsérv, és egyéb gerincproblémák megelőzéséhez is.
  • Tartsd meg egészséges testsúlyodat! A túlsúly megterheli a gerincet és nagyobb eséllyel alakul ki derékfájdalom.
  • Figyelj a tartásodra! A helyes testtartás fontosságáról már korábban írtam. Ne állj görbén, vegyél fel egy büszke tartást, húzd ki magad és zárd össze a lapockáidat!
  • Ülj egyenesen! Az ülés sokkal jobban terheli a gerincet, mint pl. az állás. Emiatt nagyon fontos, hogy helyesen ülj, egyenes háttal. Segítségedre lehet ebben egy speciális ülőpárna, mely folyamatosan dolgoztatja a stabilizáló izmokat. Az ülőpárnáról többet is megtudhatsz ITT>>
  • Váljon megszokottá a helyes emelési technika! Nagyobb súly emelésekor, ahelyett, hogy lehajolsz, inkább hajlítsd be a térded. Egyenes háttal, a combizomzat veszi át a terhelést.
  • A megfelelő párna is fontos! Megelőzhető a derékfájás, ha nem túl puha az ágy és a párna is megfelelő magasságú.

0000058593_iszjq

A csípő körüli izmok szerepeadmin-ajax (2)

A thoracolumbális (deréktáji) gerincszakasz stabilizálásában nagy szerepe van a csípőtáji, illetve farizmoknak. Ahhoz, hogy az ágyéki gerincfeszítő izmok stabilizálják az ágyéki-keresztcsonti átmenetet, -hogy ne alakuljon ki derékfájdalom-, elengedhetetlen a farizmok erősítése is. Pontosan e miatt erre a területre (is) kiemelt figyelmet szentelünk az AfterWork programban guggolásokkal, kitörésekkel, csípőemelésekkel és egyéb kiváló gyakorlatokkal.

 

 

 

Forrás:

http://www.sportpiac.hu/trx/trx-edzes-gerincproblemakkal-kuzdoknek/4404/

http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/4833/a-derekfajas-lumbago

http://www.physiomed.hu/pdf/farizmok.pdf

http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/212/a-derekfajas-orvosi-kezelese

http://www.vital.hu/themes/sick/derekfajas2.htm http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=298

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük