Derékfájás – hétköznapjaink mumusa

Írta: Maróti Petra

2016.01.01.

A derékfájás egyike a leggyakrabban előforduló mozgásszervi megbetegedéseknek, a lakosság közel 80%-át érinti. Ennek oka, hogy gerincünk legjobban megterhelt szakasza az ágyéki gerincszakasz. Leggyakoribb gerincbántalmak derékfájós tünettel:

Lumbágó

Serdülőkortól időskorig bármely életszakaszban kialakulhat. Gyakran hirtelen jelentkeznek a fájdalmak, de a betegség, admin-ajaxlappangva, fokozatosan is kifejlődhet. A fájdalom az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik, nem sugárzik ki az alsó végtagokba. Intenzitása változó, sokszor azonban heves és minden mozdulat kínszenvedést okoz. A fájdalom egy természetes védekező izomreflexet (izom összerándulást) okoz, így rögzítve-kímélve az ízületet vagy gerincünket. Lumbágó esetén bemerevedik a gerincizomzat, képtelenek vagyunk előre hajolni. A merevség kíméli az ízületet, segít a gyulladás csökkentésében és szerencsés esetben idővel a fájdalom, majd a görcs is feloldódik. Sajnos gyakori, hogy az eredeti gyulladás megszűnik, de a kezdetben hasznos, de tartós izomgörcs válik fájdalmassá. Az izom vérkeringése csökken összehúzott állapotban, felhalmozódnak a salakanyagok, ami izomgyulladáshoz, fájdalomhoz és további görcshöz vezet. Ezért fontos, hogy komplex kezelést kapjunk. A gyulladásos szak után kiemelten fontos a korábbi mozgások helyreállítása, a görcsös izomzat ellazítása. Ezt legjobban egyénre szabott gyógytornával érhetjük el.

Csigolyakopás

A csigolyatesteket porckorongok, a csigolyaívekről induló nyúlványokat ízületek kapcsolják össze. Hasonlóan a szervezet egyéb ízületeihez, a porc a kor előrehaladtával „elkophat”, a porckorong szerkezetében elöregedés jöhet létre. Ekkor alakul ki a „csigolyakopás”, illetve „meszesedés”. Röntgenfelvételen a csigolyák jellegzetes elváltozásai láthatók: csontfelrakódások keletkeznek a csigolyatesteken, a szomszédos „csőrök” össze is nőhetnek. A panaszok a lumbágóhoz hasonló tünetekkel járhatnak, de általában fokozatosan alakulnak ki. Jellemző még a fájdalmak felkelés utáni jelentkezése, majd enyhülése, miközben később, az izmok kifáradása után ismét visszatérhetnek.

Porckorongsérv

A legsúlyosabb kórkép a porckorongsérv. Hasonló a fájdalmak jelentkezése a lumbágóhoz, azonban itt enyhébb-súlyosabb admin-ajax (1)idegrendszeri tünetek is mutatkoznak. A betegség alapja a csigolyák közti porckorong kiboltosulása vagy kiszakadása, mely a gerincből kilépő ideggyököt nyomja. Ez az érintett oldali végtagba kisugárzó fájdalmat, érzészavart, bénulást idézhet elő. A tünetek jelentkezése elsősorban attól függ, mely csigolyák közötti porckorong okozza őket. Leggyakrabban az utolsó ágyéki és az első keresztcsonti csigolya közti porckorong betegszik meg. Általában hirtelen kezdődik a fájdalom, gyakran nehezebb tárgy felemelésekor; kisugárzik a végtagba, köhögés, tüsszentés fokozza. A beteg sokszor képtelen járni, előre-hátra hajolni vagy beszállni az autóba. Az idegrendszer vizsgálatával ki lehet mutatni az alsó végtagon jellegzetesen kialakulóérzés- és reflexcsökkenést, izombénulást. Az érintett csigolyák nyomásra igen érzékenyek. Ritkán, súlyos esetben, a bénulás a vegetatív idegrendszert is érintheti, ami vizelet- és székletürítési zavarhoz vezethet.

A megelőzés szerepe

Azt mondják, a testünk az életmódunk tükre. Teljes mértékben egyet értek ezzel és azt gondolom, mindenkinek el kell döntenie, reumatológiára szeretne járni évente, félévente – vagy akár negyedévente -, vagy gondol a megelőzésre. Megelőzés alatt preventív testmozgást értek és megfelelő testtartást bizonyos szituációkban. A derékfájás megelőzhető erős gerinc körüli izomzat kialakításával, a fizikai állapot karbantartásával és a megfelelő ülési és emelési technikák elsajátításával. Néhány hasznos tipp:

  • Mozogj rendszeresen! A mozgásnak, célzott izomerősítésnek fontos szerepe van a gerincsérv megelőzésében, hiszen a gerinc tartóizmainak erősítése és a korrigált testtartásban végzett gyakorlatok csökkentik a gerincre háruló terhelést, és ezzel hozzájárulnak a porckorongsérv, és egyéb gerincproblémák megelőzéséhez is.
  • Tartsd meg egészséges testsúlyodat! A túlsúly megterheli a gerincet és nagyobb eséllyel alakul ki derékfájdalom.
  • Figyelj a tartásodra! A helyes testtartás fontosságáról már korábban írtam. Ne állj görbén, vegyél fel egy büszke tartást, húzd ki magad és zárd össze a lapockáidat!
  • Ülj egyenesen! Az ülés sokkal jobban terheli a gerincet, mint pl. az állás. Emiatt nagyon fontos, hogy helyesen ülj, egyenes háttal. Segítségedre lehet ebben egy speciális ülőpárna, mely folyamatosan dolgoztatja a stabilizáló izmokat. Az ülőpárnáról többet is megtudhatsz ITT>>
  • Váljon megszokottá a helyes emelési technika! Nagyobb súly emelésekor, ahelyett, hogy lehajolsz, inkább hajlítsd be a térded. Egyenes háttal, a combizomzat veszi át a terhelést.
  • A megfelelő párna is fontos! Megelőzhető a derékfájás, ha nem túl puha az ágy és a párna is megfelelő magasságú.

0000058593_iszjq

A csípő körüli izmok szerepeadmin-ajax (2)

A thoracolumbális (deréktáji) gerincszakasz stabilizálásában nagy szerepe van a csípőtáji, illetve farizmoknak. Ahhoz, hogy az ágyéki gerincfeszítő izmok stabilizálják az ágyéki-keresztcsonti átmenetet, -hogy ne alakuljon ki derékfájdalom-, elengedhetetlen a farizmok erősítése is. Pontosan e miatt erre a területre (is) kiemelt figyelmet szentelünk az AfterWork programban guggolásokkal, kitörésekkel, csípőemelésekkel és egyéb kiváló gyakorlatokkal.

 

 

 

Forrás:

http://www.sportpiac.hu/trx/trx-edzes-gerincproblemakkal-kuzdoknek/4404/

http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/4833/a-derekfajas-lumbago

http://www.physiomed.hu/pdf/farizmok.pdf

http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/212/a-derekfajas-orvosi-kezelese

http://www.vital.hu/themes/sick/derekfajas2.htm http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=298

TUDJ MEG MINDENT AZ ALAKFORMÁLÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL!

Mi az a kalóriadeficit? Mi az a magas fehérjetartalmú diéta? Hogyan érd el, hogy éhezés nélkül, természetes úton fogyhass, mindenféle termék vásárlása nélkül?

Ezen az előadáson NEM árulunk semmit. Nem promózunk terméket.
TUDÁST ADUNK ÁT!

 

Csatlakozz élőben 2022.07.17-én vasárnap! Ez jó lesz!

Ez is tetszeni fog…

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.