Az Afterwork koncepció

Írta: Sárai Dávid

2016.01.01.

Ha szeretnél választ kapni olyan kérdésekre, mint hogy mi vezetett az AfterWork létrehozásához, kinek és miért ajánljuk és mi a program elsődleges célja, nincs más dolgod, mint lejjebb görgetni.

 

Miért AfterWork?

Amíg az R-med Akadémia iskolapadját koptattam a TRX és Funkcionális tréning tanfolyamokon, azon tűnődtem, hogy van-e alternatíva azok számára, akik törődni akarnak a testükkel, tartásukkal, kinézetükkel, de nem akarnak 120-as pulzussal bemelgítve 50 percen keresztül egy ámokfutó karmai közé kerülni. Akiknek fontos, hogy folyamatosan kontrollált mozgást végezzenek, de a konditermek atmoszférája ellenszenves hatást kelt bennük. Akik úgy érzik, majd otthon mozognak, de a sokadik próbálkozás után is kudarcba fulladt a próbálkozásuk…

Pozsonyi Zsolt és Benkovics Edit szemléletmódja egy új dimenzióba helyezte a nagybetűs EDZÉS-ről alkotott nézeteimet. Megtanultam tőlük, miért nagyon fontos a helyes tartás, és milyen hihetetlenül káros, ha valaki a görnyedt tartására „rágyúr” a fitneszteremben.

Megértettem, hogy miért elengedhetetlen a core izmok erősítése és hogy okoz ennek hiánya az egész testben komoly fájdalmakat, diszbalansz érzést. Azt is megértettem, hogy nem szabad csak a központi izmokkal foglalkozni, hanem olyan mozgásmintákat kell gyakoroltatni, amelyek a test minden izomláncát erősítik, aktiválják. A fentiek tudatában kapta a program az AfterWork nevet és a logo is igyekszik kifejezni a tartás megváltozását 8 óra munka után.

 

Kinek ajánlott az AfterWork?

Tudtam tehát, hogy mibe szeretnék belevágni Petrával: a fentieket szerettem volna egy egységes, folyamatos progressziót biztosító koncepcióba helyezni. De kinek is javasoljuk ezt a fajta edzést?

 

1. Korosztály

  •  Mivel egy alacsonyabb intenzitású programról van szó, nem tudnék kizárni egy korosztályt sem.
  • A gyerekek és a fiatal felnőttek természetesen a pörgősebb, mozgalmasabb dolgokat szeretik, ezért azt mondanám, hogy a program 23 éves kortól egészen 230 éves korig ajánlott.

2. Foglalkozás, életvitel

  • Az AfterWork leginkább az ülőmunka okozta bántalmak és tartáshibák megszüntetésére, a jó közérzet és a helyes és természetes tartás kialakítására alkalmas, tehát ha a munkavégzés során  ülnöd kell, a program Neked szól!
  • Olyanok számára, akik régebb óta nem sportolnak rendszeresen és szeretnének újra beállni sportolni a barátokkal, egy remek alapozó program lehet, ahol felkészítjük a testet a fokozott igénybevételre. Ez nagyban csökkenti a későbbi sportsérülések kockázatát.
  • Fizikai munkát végzők számára, akiknek fáj a hátuk, derekuk, zsibbad a karjuk, lábuk. Kifejezetten ajánlom ennek a szegmensnek, mert a testük a pénzkereset egyetlen forrása, ha megsérül, (porckorong, csigolya bántalmak) akkor nagy lehet a baj.

dancing-office-people

3. Mi vár rád, ha eljössz?

Olyan gyakorlatokon törtük a fejünket, amelyek bárki számára végezhetők, élvezhetők és közepes intenzitású terheléssel járnak. Végül, a TRX Sports Medicine képzésen arra kellett rájönnünk, hogy a TRX az az eszköz, ami nem csak HIIT (magas intenzitású intervall edzés) formában különlegesen hatékony, hanem a rehabilitációban és a prehabilitációban is. A gyakorlatok egyszerűbb és nehezebb változatainak megismerése és a tény, hogy akár gyakorlás közben is növelhető, vagy csökkenthető a terhelés, meggyőzött arról, hogy nincs ennél hatékonyabb eszköz a koncepciónkszámára. Ezzel ugyanis teljesen személyre tudjuk szabni a terhelést.

491

Mi fog történni tehát, ha eljössz? Egy következetesen felépített, TRX-szel és eszköz nélkül végzett gyakorlatokból álló, igényeidre szabott, korrekciós edzésprogramot, amelynek hatására kialakul tested stabil bázisa, a berövidült izmaid megnyúlnak, a megnyúlt izmaid megerősödnek… tartásod pedig tükrözni fogja mindezt.

 

Összefoglalva

az AfterWork nem az oly divatos zsírégetést tűzte ki céljául (bár kivédhetetlen velejárója a formálódás), hanem az egészséges tartás kialakítását. A tartás ugyanis árulkodik „hordozója” magabiztosságáról, vagy épp annak hiányáról. Sokan jellembéli vonatkozásokat is tulajdonítanak neki (egyenes jellem). De ami a legfontosabb: a tartáshibáknak súlyos kórképek, állandó-visszatérő fájdalmak kialakulásában óriási szerepe van! Olvasd el többi blogunkat is a témában:

Pár gondolat a vállfájdalmakról>>
Derékfájás, hétköznapjaink mumusa>>
Mi az a hanyag tartás?>>

A program alapvető célja gerincünk tartóizmainak megerősítése, a tér minden irányában és minden izomlánc aktiválásával, és egy egészségesebb, funkcionális izomzat kialakítása.

A számítógép előtt ülsz egész nap? Mikor hazaérsz, fáj a derekad? Reggel arra ébredsz, hogy fáj a nyakad, vagy a vállad? A tükörbe nézve görbének látod magad, tartásod erőtlen és gyenge?

 

TUDJ MEG MINDENT AZ ALAKFORMÁLÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL!

Mi az a kalóriadeficit? Mi az a magas fehérjetartalmú diéta? Hogyan érd el, hogy éhezés nélkül, természetes úton fogyhass, mindenféle termék vásárlása nélkül?

Ezen az előadáson NEM árulunk semmit. Nem promózunk terméket.
TUDÁST ADUNK ÁT!

 

Csatlakozz élőben 2022.07.17-én vasárnap! Ez jó lesz!

Ez is tetszeni fog…

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük