Túl a kerek popsi divaton – a farizom edzés valódi jelentősége

Írta: Maróti Petra

2019.10.25.
popsiedzés

Biztosan eszedbe jutott már, hogy miért is annyira fontos, hogy eddz a farizmaidra, vagy miért edzenek olyan sokan rá? Persze, egy izmos, kerek fenék esztétikus és sokkal jobban áll rajta a farmer, de tényleg csak erről szólna a farizom edzés? Van pár nyomós érvünk, hogy ne hanyagold el ezt a testrészedet (sem) az edzéseid során!

 

Farizomedzés alapok

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell erről az izomcsoportról, hogy ez a legnagyobb és legerőteljesebb izomcsoport a testünkön!

Túl azon, hogy esztétikai szempontból igen jelentős testrészről van szó, a farizmaink hozzák működésbe a legtöbb mozdulatunkat a hétköznapokban és az edzéseink során is. Emelkedőn sétálás, felállás a székből vagy egy tárgy felvétele a földről, mind a farizmaink “dolga”. Továbbmegyek, a nagy és erős farizmok hozzásegítenek, hogy nagyobbat emelj (Deadlift, Squat), gyorsabban fuss, magasabbra tudj ugrani, sőt szerepük van a térd, gerinc és csípő egészségében.

 

Farizomedzés az egészséges testért

Bár a legtöbben tényleg csak a szép, kerek formák miatt illesztik be a programjukba a farizom specifikus gyakorlatokat, a farizmok edzése rengeteg előnnyel jár az egészség szempontjából.

 

Zsírégetés

Mivel a farizmaink a legnagyobb izomcsoportunk, ezek edzésével sokkal több kalóriát égetünk el az edzéseink során, mintha egy sokkal kisebb izomcsoportra (pl. a vállakra) koncentrálnánk.

Itt most megragadnám az alkalmat, hogy tisztázzam, mit értek farizomedzés alatt. Igen, vannak izolált farizom gyakorlatok (minibandes tárogatások, lábemelések, saját testsúlyos csípőemelések), de egy hatékony erőfejlesztő és izomépítő programban a nagy mozgások vannak a középpontban. Tehát főleg teljes testet megmozgató gyakorlatokkal (deadlift, hip thrust, guggolás, a kitörések különböző variációi, fellépés, stb.) kell, hogy erősítsd a farizmaidat, mert az eredményez valóban izomépítést.

Ha így gondolunk a farizomedzésekre egyből egyértelművé válik miért égetünk több kalóriát egy ilyen edzés folyamán – mert bár ezeknek a gyakorlatoknak kulcsfontosságú résztvevője a farizom, mégis a teljes testünket mozgatjuk általuk.

Mivel ez a legnagyobb izomcsoport a testünkön, a tömegének növelésével a teljes izomtömegünk is növekedni fog (nagyobb mértékben, mint, ha pl. a bicepszünk növekedne).

 

Nagyobb Izomtömeg = nagyobb kalóriafelhasználás

 

A nagyobb izomtömeg továbbá szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében és így a stroke és szívroham elkerülését is szolgálja!

 

CSATLAKOZZ AZ ONLINE womanizer PROGRAMOMHOZ! BÁRMIKOR, BÁRMELYIK KONDITEREMBEN!

(10 vásárlói értékelés)

Válaszd a Womanizer edzésprogramot, amiben Én fogok segíteni neked, hogy elérd a vágyott alakod és pontosan ugyan azt az edzést fogod csinálni, amit a lányok a csoportjaimban. Bármikor elkezdheted, bármilyen konditeremben csinálhatod, vágj bele még ma!

Egészségmegőrzés kívül-belül

 Van egy olyan bosszantó tulajdonsága a farizmainknak, hogy hosszútávon csak arra reagálnak (attól fejlődnek), ha különböző terhelési sémákkal terheljük őket. Lefordítva: akkor lesz hatékony az edzésed, ha használsz alacsony ismétlésszámú gyakorlatokat nagy súllyal és a következő edzésen pedig magas ismétlésszámú gyakorlatokat kis súllyal.

A mellett, hogy a változatos edzésterhelés hatékonyabban segíti az izom erejének és nagyságának növelését, a szív- és érrendszered is sokoldalúan terheli, és így ez a komponens is fejlődik.

A sokoldalú terhelés hatással van a csontok szerkezetére is. Az idegrendszer nem fogja engedni, hogy a csontjaink szerkezete “megromoljon”, mert folyamatosan kapja a stimulust, hogy szükség van rájuk. Ez 40 éves kor felett kiemelten fontos, hiszen ekkor kezdődik az egyik leggyakrabban előforduló időskori betegség, a csontritkulás. A csontritkulást pedig bizonyítottan csak a rendszeres súlyzós edzés segít megelőzni vagy visszafordítani.

 

Az izomtömegünk fontossága

Kutatások bizonyítják, hogy 30 éves korunktól tízévente elveszítjük a teljes izomtömegünk 3-5 százalékát. Emlékszel? Az alap mozgásokhoz izom kell (farizom is) – székből felállás, buszra fellépés, emelkedőn gyaloglás, séta. Az idősek, akiket látunk, hogy csak kapaszkodva tudnak felállni, már nem tudnak leülni a földre, esetleg játszani az unokájukkal, mind azért van mert elvesztettek nagyon sokat az izomzatukból, ezáltal az izomerejükből is!

Az edzés, az izomzat terhelése az egyetlen út ahhoz, hogy ne veszítsük el a mozgékonyságunkat, hogy erősek maradjunk és a hétköznapok feladatait könnyedén megoldjuk!

 

 

Mikor elkezdtem tavaly decemberben járni Hozzátok 47 évesen, a fő okok azok voltak, hogy:

  1. a perimenopauzalis hormonális szívás miatt elkezdett átalakulni a testem (eleve kis cici és fenék még kisebb, derék szélesedett), az évekig kis odafigyeléssel tartott 57-58kg ugyanolyan életmód mellett 60 lett.
  2. Sosem végeztem súlyzós edzést, teljesítménytúráztam (50-90km) egyetemista koromtól ill huszonéveim végétől tudtam már futni meghalás nélkül (félmaratonon max, rel.jó időkkel), meg amatőr tollasoztam 31 éves koromtól 37-ig ? aztán mostanában futogattam csak, de elkezdett nyekleni-nyaklani a törzsem, jelzett a testem.

Így az én céljaim a sulytartás izomtömeg növeléssel, de sérülés nélkül, csonttömegvesztés megelőzése, küzdés a hormonhiány okozta alakváltozás ellen testmozgással a lehetőségek határáig. És öröm a mozgásból.

Az általános erőnlétem egyértelműen jobb. A fenekem az elmúlt 4 hétben az ugyan elfogult szemlélő szerint kerekedett, őszinte csodálat van ?

És szombaton 10+5 kmt futottam újra. A 10km-en négy percet javítottam a tavalyi időhöz képest. Nem fájt, jól bírtam, hajráztam a végén.

 

Györgyi

A Womanizer edzésprogram lelkes résztvevője

A farizom szerepe a rehabilitációban és megelőzésben

Ülhetsz, de akkor legalább a farizmaidat kárpótold!

A derékfájás egyike a leggyakrabban előforduló mozgásszervi “megbetegedéseknek”. A lakosság közel 80%-át érinti, sajnos. Nem is csoda, hiszen az ülő életmód kialakulásával ülünk… Ülünk az irodában, az autóban, a buszon, a kanapén és még sorolhatnám.

Jogos a kérdés: Mi köze ennek a farizmokhoz?

Nagyon is sok köze van, ugyanis üléskor a farizmok és a medencefenék izmai ernyedt állapotban vannak. A thoracolumbális (deréktáji) gerincszakasz stabilizálásában nagy szerepe van a csípőtáji, illetve farizmoknak. Ahhoz, hogy az ágyéki gerincfeszítő izmok stabilizálják az ágyéki-keresztcsonti átmenetet, -hogy ne alakuljon ki derékfájdalom-, elengedhetetlen a farizmok erősítése is. Minél többet ülünk és minél több ideig hanyagoljuk ezt a területet edzés terén, annál súlyosabbak lesznek a hátfájásunk tünetei.

 

Én nagyon kritikus vagyok, de már én is látom tükörben a változást, meg már olyanok is mondják, hogy formásodom és izmosodom, akik nem is tudnak arról, hogy csinálom a programot, meg ez az én célom is. Ráadásul farmerban és laza pólóban veszik ezt észre és nem az edzős feszülős cuccban.

És ami a plusz, hogy a sérvem is sokkal jobb lett az elmúlt 1 hetben, alig fáj a derekam, pedig már 3 honapja heti 4-5 alkalommal járok gyógytornara is, de annál valahogy mégis előjöttek néha a gondok. 

Anna

A Womanizer edzésprogram lelkes résztvevője

Futás mellé farizom edzés dukál

A térdízület stabilan tartásában fontos szerepet játszanak a farizmok, melynek szerepei (a csípő nyújtásán kívül) a láb oldalirányba távolítása a törzstől, illetve a combcsont kifelé csavarása. A farizmok célzott edzésével, sok távolító mozdulattal (minibandes tárogatások, oldalazások) megelőzhető a térd befele dőlése futás, landolás vagy akár séta és biciklizés közben és így csökkenthető az elülső keresztszalag sérülésének kockázata. Az elülső keresztszalag sérülésének fő rizikófaktora a térd befelé irányuló dőlésszöge (valgus), ezt legjobb tudomásunk szerint az erős farizmok képesek szabályozni.

Futóknál gyakori probléma szokott lenni még a derékfájdalom, amit legtöbbször a fejletlen törzsizmok okoznak. Egy jól felépített farizomépítő programban helyet kap a törzs erősítése is, illetve a súlyzós gyakorlatok végzése önmagában megköveteli a feszes törzset, így az mindenképp erősödni és fejlődni fog.

 

Mint láthattátok, igyekeztem nem a farizom izolált edzésére kihegyezni a blogot, inkább azt próbáltam kiemelni, hogy azzal, hogy elkezdünk ellenállásos edzést végezni és a teljes testünket mozgatjuk rendszeresen, rengeteg előnyre teszünk szert az életünk bármelyik korszakában. Nem csak esztétikai szempontból változik a testünk, hanem egészség szempontjából és óriási szerepe van az ellenállásos edzésnek. 

A mostani „kerek popsi divatot” miért ne használhatnánk fel arra, hogy közben a testünk erősebb és ellenállóbb legyen a sérülések és betegségek ellen? 

CSATLAKOZZ AZ ONLINE womanizer PROGRAMOMHOZ! BÁRMIKOR, BÁRMELYIK KONDITEREMBEN!

(10 vásárlói értékelés)

Válaszd a Womanizer edzésprogramot, amiben Én fogok segíteni neked, hogy elérd a vágyott alakod és pontosan ugyan azt az edzést fogod csinálni, amit a lányok a csoportjaimban. Bármikor elkezdheted, bármilyen konditeremben csinálhatod, vágj bele még ma!

Forrás: 

Bret Contreras, PhD: Glute Lab – The Art and Science of Strenght and Physique Training

Hollman, J. H., Ginos, B. E., Kozuchowski, J.,Vaughn, A. S., Krause, D. A., Youdas, J. W. (2009). „Relationships between knee valgus, hip-muscle strenght, and hip-muscle recruitment during a single-limb step-down.” Journal of Sport Rehabilitation 18(1): 104

McGill, S. M., and Karpowicz, A. (2009). „Exercises for spine stablization: motion/motor patterns, stability progressions, and clinical technique.” Archives os Physical Medicine and Rehabilitation 90(1): 118-126

 

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás