TRX EDZÉSSEL A JOBB EREDMÉNYEKÉRT – INTERJÚ TÓTH DÁVIDDAL

Írta: Krisztina Ilkei-Hajós

2019.11.24.

Tóth Dávid triatlonossal készítettünk interjút a törzserő fontosságáról. Dávid tavaly novemberben kezdett el járni Triatlon TRX edzésekre, amelyeken példaértékű kitartással és alázattal végzi azóta is a gyakorlatokat. Az első edzésre konkrét célokkal és tervekkel érkezett, ami kimondottan a core izmok erősítésére fókuszált. Azóta eltelt egy év, erről számol be, hogy milyen hatékonysággal tudta beépíteni ezeket az edzéseket a versenyfelkészülésébe.

Mennyi ideje triatlonozol?

4 éve, 2015. szeptemberében kezdődött. A Balatonman Kenese 40.5 volt az első versenyem.

Melyik sportegyesület tagja vagy és mióta?

Az első klub, ahol elkezdtem, a Kropkó Péter vezette csapat volt. Ezután elkerültem a KIS TRI-hez. 2017. januárja óta vagyok igazolt tag a KIS TRI-ben.

Mikor kezdtél el hozzánk TRX edzésekre járni?

  1. novemberétől.

Heti hány edzésed van és ebből mennyi időt tesz ki a törzserősítés (TRX)?

Heti 7-8 edzés, ebből télen megpróbálok 2 TRX edzést csinálni, triatlon szezonban ez inkább heti egy.

Miért kezdtél el TRX edzésekre járni, mi volt a célod?

A triatlon során óriási jelentősége van a törzsizomzatnak is. A TRX edzések tökéletesen alkalmasak a törzs erősítésére. A fő célom ezekkel az edzésekkel, hogy a hosszú versenyeket jobban bírjam.

Milyen területek, izmok fáradtak el leghamarabb futás; úszás; bringázás közben?

Alapjában elég derékfájós vagyok, így a derekam és a hátam eléggé meg tud fájdulni.

Milyen testhelyzetekben vetted észre az izom fáradékonyságát? (Mielőtt elkezdtél Hozzánk járni edzésre.)

Bringán bekönyökölve éreztem, hogy hamar elfáradtam. Illetve hosszú (+15 km) futásoknál.

Már így lassan egy év távlatából mit vettél észre, mik változtak ezeken a területeken? Milyen jótékony hatását fedezted fel az úszásnál, futásnál, bringázásnál?

A bringán egyértelműen a bekönyöklésen sokat segítette a törzs izom erősítés, sokkal jobban bírom. Hosszú bringákon a 30-as átlagot tudom tartani. Továbbá korábban a hosszú futások után szintén fájt a hátam, ezek elmúltak.

Melyik volt a legfontosabb verseny számodra, amire készültél?

  1. augusztus Nagyatád teljes táv (3800 m úszás; 180 km kerékpár; 42,195 km futás).

Mióta készültél rá?

Úgy gondolom, hogy megtiszteltem a teljes távot, így 3 év és 8 féltáv után 2018-ban döntöttem el (illetve beszéltem meg a feleségemmel 😊), hogy 2019-ben Ironman-t csinálok. 2018. októberében kezdtem el a felkészülést.

Hogyan sikerült? Így tervezted?

Fantasztikusan! Tartottam a teljes távtól, de minden úgy sikerült, ahogy elterveztem. 11óra 56 perc lett. Ugyan nagyon meleg volt, de nem álltam fejre a verseny alatt, a tempót is jól sikerült megválasztani. Illetve a frissítés is tökéletes volt.

Milyen konklúziót tudnál levonni a felkészülés és a verseny eredményessége között?

A triatlon egy nagyon egyszerű és őszinte sport, egyenesen arányos a befektetett munka és a versenyen elért időeredmény. A téli alapozás jól sikerült, sok úszás és futás. A felkészülés során 2019 júniustól rátettem még egy lapáttal és jöttek a hétvégi hosszú bringák és ráfutások. Visszanéztem az edzésnaplómat, egész nyáron, csütörtök délutánonként ott voltam a Mester utcai edzőteremben és megvolt a heti TRX, Kriszta vezetésével. 😊

Mit változtatnál a felkészülésben a következő fontos versenyig?

A TRX nem maradhat ki, óriási jelentősége van. A táplálkozásomon kell változtatnom, az nem az igazi.

Mit tervezel a jövőre nézve?

2020-ban is tervezem a teljes távot. Célom az időeredményen való javítás. A következő verseny felkészülésnek is részese leszünk? 😊

Igen, az edzéstervemben benne van a TRX. 😊

Miért szeretsz hozzánk járni?

Kriszta nagyon jófej és mindig happy, figyel ránk, és egyből szól, hogyha nem jól csináljuk a gyakorlatot. Nincs két egyforma edzés, a gyakorlatok jól vannak variálva. Sokszor van egyéni kívánságom, amit Kriszta figyelembe is vesz, a kérésnek megfelelő gyakorlatokat épít be az órán. Amit nagyon szeretek még, az a nyújtás az edzés végén, mert azt hajlamos az ember elcsalni.

Dávid elkötelezettsége mutasson példát mindenkinek, aki elhivatott céljai irányába.  A befektetett energia megtérül, de kitartónak és szorgalmasnak kell lenni.

Az edzéseken nagyon sok plank alapú gyakorlatot végeznek a sportolók és bármilyen hihetetlen, ezeket a nehéz gyakorlatokat szeretik csinálni az edzésre járók. 😀

Dávid néhány kedvenc gyakorlatából láthattok egy video összeállítást.

Ha kedvet kaptatok egy kemény és hatékony törzserősítéshez, aminek transzfer hatását élvezhetitek úszásnál, futásnál, kerékpározásnál, akkor gyertek el és próbáljátok ki K, Cs.:1800-19.00. a Mester utca 11-ben.

CSATLAKOZZ A TRX TRIATLON EDZÉSEKHEZ

Egy edzés, kifejezetten triatlonistákra szabott terheléssel és programozással. Gyere és próbáld ki!

Ez is tetszeni fog…

Robotizált fitnesz – szükség lesz-e edzőkre a jövőben?

Robotizált fitnesz – szükség lesz-e edzőkre a jövőben?

Egy nagyon jó felvetést olvastam még talán egy évvel ezelőtt egy funkcionális edzőknek szóló csoportban. Ha jól emlékszem, talán Tanos Bálint volt a poszt írója, de nem vagyok már biztos benne. A fő kérdése a posztnak ez volt: vajon a jövőben is szükség lesz-e...

Edzés szülés után

Edzés szülés után

“Mikor futhatok szülés után?” - nagyon sokatoktól kapom meg ezt a kérdést… Miért is ne kérdeznétek, hiszen szeretnétek újra formába lendülni és érezni azt a szabadságot, mint annó. Újra futni nagyon is felszabadító érzés, főleg szülés után, mikor picit “bezárva”...

4 gyakorlattípus, amit mindenképp iktass be kismamaként

4 gyakorlattípus, amit mindenképp iktass be kismamaként

Szerencsére egyre több kismama igyekszik aktív maradni a terhessége alatt is, és egyre inkább terjed az a tény, hogy a testmozgás milyen pozitív hatásokkal bír a várandósságra és az azt követő regenerációs időszakra. Mégis úgy érzem keveset beszélünk arról, hogy...

0 hozzászólás