Az „aerob kultusz” – biztos jó úton jársz?!

Írta: Sárai Dávid

2016.01.16.

Előre jelezném, hogy a cikk bizonyos részeinek szövegezése szemfelnyitó hatású, ez által sértő, bántó és elmarasztaló lehet, ezért csak erős idegzetűek és tanulásra fogékonyak folytassák az olvasást!

Biztos sok olvasó találkozott az alábbi főcímekkel:

2 hét alatt lapos és kockás hasad lesz, ha ezt a 3 gyakorlatot csinálod!

A 10 legjobb gyakorlat a brazil popsiért!

Zsírégető hasizomgyakorlatok nyárra!

Nekem személy szerint egy ideig feldobta a napjaimat, amikor ezekkel a főcímekkel találkoztam, de mostanában kezd idegesíteni, hogy nem csak az idővonalam lepi el a sok baromság, hanem szép like számokat is látok az ostobasághalmaz alatt.

Ezt olvastad már?

10 érv, hogy miért próbáld ki a TRX edzést

Média és a marketing szerepe a fitneszben

Marketingesként felnézek azokra az ügyes pionírekre, akik a fitnesz hőskorában, a média oltárán áldoztak a zsírégetés szellemének. Nem rosszindulatból mondom, tényleg komoly munkát végeztek, ugyanis sikerült az egész országgal elhitetni, hogy a kontroll nélkül végzett egyet előre, egyet hátra, és most 150 felülés gyakorlatok jók. Mára olyan „fitneszguruk” emelkedtek szakmai entitás magaslatokba, akik több százas tömegeknek tartanak pörgős és jó hangulatú aerob órákat, és együtt számolnak vissza a gyakorlatok végén. (Érdemes járkálni a sorok között és gyönyörködni a végrehajtásokban). Vannak kifejezetten jó szakemberek is a prezenterek között (Tatarek Rezsőre gondolok elsősorban), de sajnos nem az ő szavára figyelnek a legtöbben.

Szinte érezzük, ahogy ég a zsír!

Meg is alapoztuk tehát: a tömegek aerob mozgást akarnak, jó zenét, pörgős edzéseket és zsírégető zónát. A tv-ben is egyre gyakrabban kerül elő a zsírégető zóna kifejezés, és a konditermekben gyakran látni a futógépen sétáló, vagy kocogó embereket, ahogy az órájukat nézik, kínosan ügyelve arra, hogy át ne lépjék a zsírégető zóna határát, mert akkor az eddig elvégzett 4km séta mehet a levesbe.

Miután megvolt, mehet a felülés, amiből érdemes minél többet végrehajtani, hiszen köztudomású az alábbi képlet:

SOK FELÜLÉS = KOCKÁS HAS.

A felülés persze sokféleképpen végezhető: a lényeg, hogy fájjon! Ég a zsír! A fájdalom azért van, mert ég a zsír! WOW!

A csoda és az igazság

Azt hiszem, itt az ideje, hogy eláruljam: amit ont magából a sok egészséges újság, tv csatorna, internetes egészség portál, az nem más, mint egy nagy, amerikai, rózsaszín, vaníliaillatú takony. Aki egy picit is foglalkozott már edzésekkel, az tudja, hogy:

NINCS LOKÁLIS ZSÍRÉGETÉS!

ergo az összes felülést megcsinálhatod, akkor sem lesz kockás a hasad! Hogy tovább rontsam a képet, nincs olyan sem, hogy guggolástól „lemegy” a comb, vagy hogy tricepszezéstől eltűnik az „integető fityegő” a karunkról.

Ha semmi más nem marad meg a cikkből, csak ez, már nem éltem hiába! 10-ből 9 ember állítom, hogy ebben a hamis tudatban él.

Tovább megyek: amit a felüléssel el fogsz érni, az a gerinced amortizációja, a hanyag tartás elősegítése és a porckorong-panaszok megjelenése, de a gyakorlatok mélyebb elemzésére most nem térek ki. Ha a cikkel sikerül azt elérnem, hogy mostantól nem csinálsz egy felülést sem, helyette a hegymászó gyakorlatot, vagy plank tartást végzel, már megérte dolgozom vele :)

Aerob edzés a leghatékonyabb zsírégetés – vagy nem?!

NEM. De mielőtt picit jobban belemennék, hadd tegyek fel egy kérdést: mikor fordul az életben elő az, hogy 40 percen keresztül ugyanazzal a sebességgel, ugyanolyan úton mész valahova? Az életben apró sprintmozdulatok váltják egymást, akár amikor a zöld lámpánál elindulsz, akár amikor 3 mp alatt el kell érned a már indulni készülő buszt. Rendszeresen kocogsz és mikor feljössz az aluljáróból egy hosszabb lépcsőzés után, lihegsz? Ennek az az oka, hogy megterhelted a szervezeted. Igen, a pár mp. sprint után is hirtelen leizzad az ember… milyen érdekes…lehet, hogy nem kellene órákat egyenletes tempóban szüttyögni?

Ha csak nem a maratoni táv lefutása a célod, hagyd abba! Nem hatékony és baromi sok időt vesz igénybe! Tényleg! Hadd idézzem Michael Boyle-t, az egyik legelismertebb szaktekintélyt az erőnléti edzés világából:

Ez vajon azt jelenti, hogy az elmúlt években folyamatosan hazudtunk? Szerintem ugyan nem szándékosan, de igen, hazudtunk. Az egész aerob-edzés őrület nagy hiba volt. A hosszú aerob edzés azért népszerű, mert könnyű végigcsinálni és mert a média az egekig magasztalta. Az intervallumos edzés kemény. Az intervallumos edzés nem kényelmes. Az intervallumos edzés jobb.

Michael Boyle

Funkcionális edzés mesterfokon c. könyvéből

Mi az az intervallumos edzés és miért jobb?

Onnan ismered meg, hogy rövid és kőkemény munkát egy kis pihenő követ, aztán kezdheted megint. Sokféle változata van, de az a lényege, hogy munka és pihenés váltja egymást.

Ha edzettebb és „szálkásabb” akarsz lenni, ezt kell csinálnod! Nézd csak meg a sprintereket és hasonlítsd össze a hosszútávfutókkal! Nem kell figyelgetni a pulzusmérő órát, szinte odafigyelés nélkül lesz sokkal atletikusabb a tested és a mozgásod is. Apropó, az intervall edzés jobban fejleszti az aerob kapacitást, mint az aerob tréning. Akkor miért is kellene egyenletes tempóban edzeni?! Eltekintve egy-két kivételtől (rehabilitáció idején, műtét után, stb.) értelmetlen.

Az intervallumos edzés rövid blokkjainál egy-egy mozdulatot, mozdulatsorozatot végzünk. Ha ezt alaposan bemutatják és elmagyarázzák a helyes végrehajtást, a sérülések veszélye minimálisra csökken. A hosszú és egyenletes ütemű edzések legnagyobb problémája a hatékonyság/idő deficit mellett, hogy túlterhelést rónak az ízületekre és izmokra, amik egy idő után ezt nem fogják tolerálni és sérülés lesz a vége. Az intervallumos edzések nagy előnye, hogy végtelen sok módon lehet variálni a gyakorlatokat, ezzel elkerülve a túlhasználatból eredő sérüléseket.

Tegyél egy próbát: fuss le 3 km-t egyenletes tempóban, egy másik alkalommal pedig csinálj meg 25 burpee-t, 4-szer, 40 mp pihenővel. Kíváncsi lennék, melyiknél érzed majd inkább, hogy „ég a zsír”.

Foglaljunk össze, mert hosszú lesz

Ismét Boyle-tól idézek, mert ennél jobban ezt nem lehet megfogalmazni:

Az ügyfeled kidolgozottabb hasat akar? Akkor ahelyett, hogy még egy sorozat felülést, vagy hasprést végeztetnél, minden edzést kemény intervallumos tréninggel fejezz be. Az intervallumos edzés több kalóriát éget, mint az egyenletes aerobikedzés, és mivel sprintprogramról van szó, az ügyfélnek is sprinterteste lesz.

Michael Boyle

Funkcionális edzés mesterfokon c. könyvéből

Tippek:

N

Ne csinálj több felülést, helyette végezz plank és oldalsó plank gyakorlatokat! A törzsed izmainak hajlítása helyett törekedj arra, hogy a core izmaid stabilak legyenek, mert ezeknek az izmoknak ez az elsődleges feladatuk.

N

Az egyenletes ütemű futást ne vidd túlzásba, ha nem maratont, félmaratont akarsz futni, ha nem ez a választott sportod, mert nagyban megnöveli a túlzott használatból eredő sérülések kockázatát (boka, térd, csípő problémák).

N

Próbáld ki a TRX HIIT (magas intenzitású intervall edzés) koncepciót és érezz rá, milyen a hatékony zsírégetés!

N

Ha azt látod, hogy X gyakorlat, amitől kockás hasad, brazil popsid lesz, nevess velem!

Ismerd meg az edzéseinket!

Kezdő, középhaladó és haladó szintű edzésekkel várunk!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük