10 ok, amiért idősebb korban is fontos mozogni

Írta: Sárai Dávid

2016.09.21.
Az utóbbi években másról sem hallani, csak arról, hogy a testedzésnek milyen fontos szerepe van az egészségmegőrzésben és az alakformálásban. A kutatások szerint, fiatal korban a legnagyobb motiváció nem más, mint a jobb külső, ezáltal a “szexhez jutás” – valljuk be, nem azért fizetünk, hogy a gerincünk melletti stabilizáló izmok megerősödjenek és a core izmok hibátlanul funkcionáljanak, hanem hogy jobban nézzünk ki. Na de mi a helyzet az 50+ korosztállyal?

Idősebb korban a mozgás vitális fontosságú, hamarosan ki is fejtem, miért. Azonban előtte egy kis érdekesség:

MÉRLEGEN MAGYARORSZÁG

“Magyarországra nézve tanulságos adat, hogy a WHO elhízást érintő statisztikája szerint az egész Európai Unióban hazánk vezeti toronymagasan a listát. A 18 évesnél idősebb, 30-as BMI indexnél magasabb, elhízott népesség aránya az EU 27 tagországának viszonylatában átlagosan 16,6 százalék. Magyarország ehhez képest 28,5 százalékos arányt mutat, azaz hazánkban minden 4. felnőtt a túlsúlyos állapotot is felülmúlva elhízott egészségügyi kategóriába tartozik.”

Magyar Újságírók Lapja

http://mul.hu/eletmod/143-merlegen-magyarorszag-elhizasban-amerikat-kovetjuk

OTÁP 2014

Nos, amint a képről is látszik, az idősebb korosztályban elképesztő szintet ér el az elhízás mértéke. Ez már önmagában is egyet jelent a mozgásszegény életmóddal és a helytelen táplálkozással. A fitnesz iparágának igen is foglalkoznia kell a senior korosztállyal, mert nem csak egy nagy piac, hanem mindannyiunk érdeke, hogy szüleink, nagyszüleink sokáig tudjanak önállóan mozogni és elkerüljék őket a fentiekből következő problémák.

A mozgást ugyanis, ha nem rendszeresen végezzük, egyszerűen elkezdjük elfelejteni. Furán hangzik, ugye? Pedig az önellátás alapvető szükséglet és ha idős korban elengedjük magunkat és nem mozgunk, nemes egyszerűséggel elvesztjük a mozgás napi rutinját és ezzel együtt hosszú távon annak a képességét is. Lássuk tehát a 10 okot, amiért érdemes mozogni idősebb korban is:

1. Ízületi gyulladás megelőzése

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja, hogy elkerüljük az ízületi gyulladásokat (arthritis), vagy javítsunk a helyzeten. Tornázás hatására ugyanis a csontok “be fognak olajozódni” és a fájdalmak is hamarosan csökkenni fognak.

2. szívbetegségek rizikójának csökkentése

A korai elhalálozások vezető oka a szívbetegségekre vezethető vissza. A kutatások szerint a rendszeres testgyakorlással csökkenthető a szívpanaszok száma, köszönhetően a vérnyomás és vércukor szint helyreállásának és az LDL koleszterin szintjének csökkenéséhez.

3. Metabolikus diszfunkció - II. típusú cukorbetegség elkerülése

A II. típusú cukorbetegség és az elhízás kéz a kézben járnak és a test emésztési zavaraiból ered. A testmozgás segít a metabolikus diszfunkciók megoldásában és a vércukor és inzulin szint beállításában – a testsúlycsökkenésről nem is beszélve.

4. rákos megbetegedések esélyének csökkentése

Tudományosan bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgással csökkenthető a rák különböző fajtáinak kialakulási kockázata. A legjobb eredmény a mellrák esetében igazolt – azok a nők, akik rendszeresen mozogtak, 30-40%-kal kisebb volt a megbetegedések aránya.

5. magas vérnyomás kordában tartása

Még a nem túl megerőltető torna hatására is csökken a szisztolés vérnyomás. Napi legalább 3×10 percet érdemes aktívan tölteni, hogy érezhető legyen a vérnyomáscsökkenés.

6. depresszióból való kirázódás

A testgyakorlásnak jó hatása van a hangulatunkra is. A kutatások arról számolnak be, hogy a csoportos edzések az idősebb korosztályban 30%-kal csökkentették a depresszió kialakulásának az esélyét, illetve a meglévő rossz hangulatot jelentősen javították. Az edzés hatására kialakuló pozitív érzés segíthet megtartani a vitalitást, elűzve az öregedés során ránk törő negatív gondolatokat.

7. Viszlát, demencia!

A demencia egy nagyon elterjedt, bizonyos mértékig cselekvésképtelenné tevő probléma az idősebb korosztályban. A demencia esetében leginkább a megelőzésre kell fókuszálnunk – így fontos tudni, hogy a testmozgás is egyfajta prevenciós stratégia, ami lassíthatja a szellemi leépülés folyamatát. Sőt, a mozgás hatására javul a szellemi teljesítőképesség is!

8. életminőség javítása

A legtöbb idősebb ember a funkcionális függetlenségre vágyik, magyarul nem szeretne kiszolgáltatott helyzetben élni. A rendszeres egyensúly- és erőfejlesztő gyakorlatok végzése segíthet ebben. Idősebb korban is minimum napi 30 percet töltsünk aktívan naponta, és erősítsünk is minden másnap.

9. álmatlanság elűzése

Bizonyos gyógyszerek és életesemények sajnos képesek a megfelelő alvásmennyiséget megvonni tőlünk.  A magasabb szintű fizikai aktivitás eléggé ki tudja meríteni a testet ahhoz, hogy kívánjon egy pihentető alvást. A maximális eredményért min. 2 órával lefekvés előtt fejezzük be az edzést.

10. gyorsabb regeneráció

Kutatásiok bebizonyították, hogy a kisebb sérülések, horzsolások is 25%-kal gyorsabban képesek meggyógyulni azoknál, akik rendszeresen végeznek testmozgást.

A fentiekből egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy sokkal kockázatosabb a mozgás elhagyása, mint az esetleges kisebb húzódások és izomláz bevállalása. Az 50 éven felülieknek sem szabad megállniuk a mozgással, mert az öregedés során előbukkanó különböző problémákra egyre több gyógyszert fognak kapni, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is.

Edzéseink közül a Gerinctréninget ajánljuk számodra, ami egy saját testsúlyos törzsedzés. Az edzések kiscsoportokban zajlanak, így az edzőtől kiemelt figyelmet kaphatsz. Olvass többet róla itt!

TUDJ MEG MINDENT AZ ALAKFORMÁLÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL!

Mi az a kalóriadeficit? Mi az a magas fehérjetartalmú diéta? Hogyan érd el, hogy éhezés nélkül, természetes úton fogyhass, mindenféle termék vásárlása nélkül?

Ezen az előadáson NEM árulunk semmit. Nem promózunk terméket.
TUDÁST ADUNK ÁT!

 

Csatlakozz élőben 2022.07.17-én vasárnap! Ez jó lesz!

Ez is tetszeni fog…

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük