10 ok, amiért idősebb korban is fontos mozogni

Írta: Sárai Dávid

2016.09.21.
Az utóbbi években másról sem hallani, csak arról, hogy a testedzésnek milyen fontos szerepe van az egészségmegőrzésben és az alakformálásban. A kutatások szerint, fiatal korban a legnagyobb motiváció nem más, mint a jobb külső, ezáltal a „szexhez jutás” – valljuk be, nem azért fizetünk, hogy a gerincünk melletti stabilizáló izmok megerősödjenek és a core izmok hibátlanul funkcionáljanak, hanem hogy jobban nézzünk ki. Na de mi a helyzet az 50+ korosztállyal?

Idősebb korban a mozgás vitális fontosságú, hamarosan ki is fejtem, miért. Azonban előtte egy kis érdekesség:

MÉRLEGEN MAGYARORSZÁG

„Magyarországra nézve tanulságos adat, hogy a WHO elhízást érintő statisztikája szerint az egész Európai Unióban hazánk vezeti toronymagasan a listát. A 18 évesnél idősebb, 30-as BMI indexnél magasabb, elhízott népesség aránya az EU 27 tagországának viszonylatában átlagosan 16,6 százalék. Magyarország ehhez képest 28,5 százalékos arányt mutat, azaz hazánkban minden 4. felnőtt a túlsúlyos állapotot is felülmúlva elhízott egészségügyi kategóriába tartozik.”

Magyar Újságírók Lapja

http://mul.hu/eletmod/143-merlegen-magyarorszag-elhizasban-amerikat-kovetjuk

OTÁP 2014

Nos, amint a képről is látszik, az idősebb korosztályban elképesztő szintet ér el az elhízás mértéke. Ez már önmagában is egyet jelent a mozgásszegény életmóddal és a helytelen táplálkozással. A fitnesz iparágának igen is foglalkoznia kell a senior korosztállyal, mert nem csak egy nagy piac, hanem mindannyiunk érdeke, hogy szüleink, nagyszüleink sokáig tudjanak önállóan mozogni és elkerüljék őket a fentiekből következő problémák.

A mozgást ugyanis, ha nem rendszeresen végezzük, egyszerűen elkezdjük elfelejteni. Furán hangzik, ugye? Pedig az önellátás alapvető szükséglet és ha idős korban elengedjük magunkat és nem mozgunk, nemes egyszerűséggel elvesztjük a mozgás napi rutinját és ezzel együtt hosszú távon annak a képességét is. Lássuk tehát a 10 okot, amiért érdemes mozogni idősebb korban is:

1. Ízületi gyulladás megelőzése

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja, hogy elkerüljük az ízületi gyulladásokat (arthritis), vagy javítsunk a helyzeten. Tornázás hatására ugyanis a csontok „be fognak olajozódni” és a fájdalmak is hamarosan csökkenni fognak.

2. szívbetegségek rizikójának csökkentése

A korai elhalálozások vezető oka a szívbetegségekre vezethető vissza. A kutatások szerint a rendszeres testgyakorlással csökkenthető a szívpanaszok száma, köszönhetően a vérnyomás és vércukor szint helyreállásának és az LDL koleszterin szintjének csökkenéséhez.

3. Metabolikus diszfunkció - II. típusú cukorbetegség elkerülése

A II. típusú cukorbetegség és az elhízás kéz a kézben járnak és a test emésztési zavaraiból ered. A testmozgás segít a metabolikus diszfunkciók megoldásában és a vércukor és inzulin szint beállításában – a testsúlycsökkenésről nem is beszélve.

4. rákos megbetegedések esélyének csökkentése

Tudományosan bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgással csökkenthető a rák különböző fajtáinak kialakulási kockázata. A legjobb eredmény a mellrák esetében igazolt – azok a nők, akik rendszeresen mozogtak, 30-40%-kal kisebb volt a megbetegedések aránya.

5. magas vérnyomás kordában tartása

Még a nem túl megerőltető torna hatására is csökken a szisztolés vérnyomás. Napi legalább 3×10 percet érdemes aktívan tölteni, hogy érezhető legyen a vérnyomáscsökkenés.

6. depresszióból való kirázódás

A testgyakorlásnak jó hatása van a hangulatunkra is. A kutatások arról számolnak be, hogy a csoportos edzések az idősebb korosztályban 30%-kal csökkentették a depresszió kialakulásának az esélyét, illetve a meglévő rossz hangulatot jelentősen javították. Az edzés hatására kialakuló pozitív érzés segíthet megtartani a vitalitást, elűzve az öregedés során ránk törő negatív gondolatokat.

7. Viszlát, demencia!

A demencia egy nagyon elterjedt, bizonyos mértékig cselekvésképtelenné tevő probléma az idősebb korosztályban. A demencia esetében leginkább a megelőzésre kell fókuszálnunk – így fontos tudni, hogy a testmozgás is egyfajta prevenciós stratégia, ami lassíthatja a szellemi leépülés folyamatát. Sőt, a mozgás hatására javul a szellemi teljesítőképesség is!

8. életminőség javítása

A legtöbb idősebb ember a funkcionális függetlenségre vágyik, magyarul nem szeretne kiszolgáltatott helyzetben élni. A rendszeres egyensúly- és erőfejlesztő gyakorlatok végzése segíthet ebben. Idősebb korban is minimum napi 30 percet töltsünk aktívan naponta, és erősítsünk is minden másnap.

9. álmatlanság elűzése

Bizonyos gyógyszerek és életesemények sajnos képesek a megfelelő alvásmennyiséget megvonni tőlünk.  A magasabb szintű fizikai aktivitás eléggé ki tudja meríteni a testet ahhoz, hogy kívánjon egy pihentető alvást. A maximális eredményért min. 2 órával lefekvés előtt fejezzük be az edzést.

10. gyorsabb regeneráció

Kutatásiok bebizonyították, hogy a kisebb sérülések, horzsolások is 25%-kal gyorsabban képesek meggyógyulni azoknál, akik rendszeresen végeznek testmozgást.

A fentiekből egyértelműen az a konklúzió vonható le, hogy sokkal kockázatosabb a mozgás elhagyása, mint az esetleges kisebb húzódások és izomláz bevállalása. Az 50 éven felülieknek sem szabad megállniuk a mozgással, mert az öregedés során előbukkanó különböző problémákra egyre több gyógyszert fognak kapni, egyre több időt kell orvosnál tölteni és egyre jobban csökken az életminőség is.

Edzéseink közül a Gerinctréninget ajánljuk számodra, ami egy saját testsúlyos törzsedzés. Az edzések kiscsoportokban zajlanak, így az edzőtől kiemelt figyelmet kaphatsz. Olvass többet róla itt!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük