Hogyan alakítsd ki fitnesz céljaidat?

Írta: Maróti Petra

2016.06.14.
Motiváció témában majdnem mindig találkozom a célkitűzés fogalmával. Pszichológiai vizsgálatok, kutatások sora bizonyítja, hogy sikeresebbek leszünk, bármiben, amit csinálunk, ha kitűzzük a hozzá tartozó célt. Persze itt beszélhetünk olyan általános célokról, mint „boldog élet”, vagy „nyárra lefogyok”, de én valami konkrétabbra gondolok, ami valóban előrevisz a mindennapokban. Ami akkor is lelkesít, mikor hajnalban kell felkelni, és este 10-kor is, ha csak akkor van időm főzni.

Milyen részcélokat kell kitűznöm, hogy még egy hónap múlva is hajtson a tűz a valódi álmom, a valódi célom felé?

Erre a kérdésre szeretnék választ adni 🙂

Melyek a hatékony cél ismérvei?

Mielőtt elkezdek valakivel együtt edzeni mindig megkérdezem, mi a célja. Legtöbbször olyan válaszokat kapok, hogy „le szeretnék fogyni”, „picit izmosabb szeretnék lenni”. Ezek jó célok, abból a szempontból, hogy ő fogalmazta meg, tehát a sajátjának érzi, ezért keményen fog küzdeni érte… az elején. Igen, az elején. Ugyanis ezek hosszútávú célok és nem elérhetők 2-3 hét alatt, pedig ugye várnánk az eredményt már a 3. edzéstől. 🙂

Tehát ki kell mondani a nagy célt, de hozzá kell rendelni kisebb részcélokat, hogy 2-3 hét múlva még mindig együtt edzhessünk.

Azt gondolom, fontos, hogy tudd mi a végcél, de még fontosabb az odáig vezető út és azok a tényezők, amik az úton tartanak és amelyek segítenek, hogy ne add fel. Az üzleti életben kialakult egy elnevezés a célok jellemzésére: SMART (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-related). Pszichológiai és sportpszichológiai kutatások megerősítették, hogy az ilyen módszerrel kitűzött célok sokkal nagyobb valószínűséggel vezetnek sikerhez, mint a homályosan, vagy egyáltalán nem meghatározott célok.

 

Specifikus, konkrét

Amilyen pontosan csak lehet, meg kell határozni, hogy az adott eredményt hogyan szeretnéd elérni (ebben segítségedre van az edző, természetesen). Például, ha az a célod, hogy ne fájjon a derekad, akkor minél több törzs- és hátizomfejlesztő gyakorlatot kell csinálnod.

Elérhető

Ne akarj elérhetetlen célokat kitűzni, mert úgysem fogod elérni és az csak önbizalom romboló hatással van Rád! A célod jelentsen reális kihívást, például: következő edzésen 5-tel több guggolást csinálok!

Mérhető

Ha a végcélod a fitt és csinos alak, akkor döntsd el hány kilót vagy hány centit szeretnél leadni egy hét alatt. Hidd el, ez segíteni fog betartani a diétát! 🙂

Releváns

Azaz számodra legyen jelentős. Soha ne másoknak akarj megfelelni, mindig saját magaddal versenyezz!

Időhöz kötött

Nagyon fontos! Ha nem tűzöl ki időpontot, hajlamos leszel halogatni. Ellenben, ha kitűzöd, hogy 3 hét múlva le szeretném futni az 5 km-t egyszerre, kénytelen leszel edzeni rá!

Mi az a tényező, ami hátráltat?

Mit a legnehezebb megtanulni a testedzéssel kapcsolatban? Azt mondanám: azt, hogy a gyengeségeinket soroljuk előre, és ne pusztán az erősségeinkre támaszkodjunk. (…) Amit kellemesnek érzünk, azt szeretnénk valahogy beszorítani rohanó, zaklatott életünk naptárába, és ennek érdekében jelentős áldozatokra is hajlandóak vagyunk. Ugyanakkor az, hogy milyen edzésmódszereket kedvelünk, szélsőséges esetben testi aránytalanságokhoz vezethet. (…) Megeshet, hogy kedvelsz egy bizonyos kardiotevékenységet, de lenézed az ellenállásos tréninget, és kerülsz minden izomerősítő gyakorlatot – aztán pedig fáj a hátad, amikor a karodba veszel egy 18 kilós gyereket. (…) A logika az edzés hangsúlyainak folyamatos eltolását diktálja: a bölcs ember az alulfejlett testrészeket dolgoztatja meg sorban egymás után, amíg a test minden izma és izomcsoportja egységes és arányos nem lesz.”
Marty Gallagher

A Primitív őserő című könyv írója

A képességeid folyamatos felmérése és dokumentálása nagyban hozzájárul a fejlődésed mértékéhez. Azzal, hogy időről-időre felméred a különböző képességeidet, meglátod a hiányosságaidat és tudni fogod miben kell még fejlődnöd. Sok vendégemnél látom, hogy bár rendszeresen járnak edzeni és tényleg odateszik magukat ilyenkor és a maximumon teljesítenek, mégsem igazán szembetűnő a változás. Nem véletlen, az ő gyenge pontjuk a megfelelő étrend kialakításának hiánya.
Ha erős vagy, mint egy gorilla, de kövér, mint egy disznó, akkor az evés a gyenge pontod.
Marty Gallagher

A Primitív őserő című könyv írója

Sokan azt hiszik, ha megszenvedték az aznapi edzést, akkor „megérdemlik”, hogy bármit egyenek. Ennek a hozzáállásnak előbb-utóbb a célok feladása lesz az eredménye, hiszen ki küzdene hosszútávon olyasmiért, ami szemmel láthatóan elérhetetlen…

Nem csak az étrend lehet ilyen tényező. Vannak, akik utálnak a törzsizmaikra edzeni, hiszen az nem látványos, de van, aki a lábait hanyagolja edzései során, nem is beszélve a kardiovaszkuláris rendszert fejlesztő edzések kerülőiről.

Találd meg, mi a gyenge pontod és, ha azon javítasz, hidd el, eléred a célod!

Ismerd meg MRT edzéseinket!

Bármi is legyen a fitnesz célod, a törzsed erejére, állóképességedre és a végtagjaid erőállóképességére is szükséged lesz. Az MRT edzéseket úgy építettük fel, hogy folyamatos kihívást biztosítson és elérhető részcélok mentén juss fel a teljesítményed csúcsára.

Ha érdekel, miről is van szó, akár otthon is kipróbálhatod! Kattints a részletekért!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük