Gondold meg és igyál!

Írta: Maróti Petra

2016.01.01.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap admin-ajax (4)napjainkban, azonban kevesen figyelnek oda a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. Testünk 70%-a víz, ennek pótlása kiemelten fontos, szervezetünk megfelelő működése érdekében.

Miért kell elegendő mennyiségű folyadékot innunk?

A víz egészségre gyakorolt hatásáról, a dehidratációról és annak következményeiről egy iráni születésű orvos Dr. F. Batmanghelidj korszakalkotó felfedezést tett. A professzor többéves kutatásai során rájött, hogy a folyamatos vízhiány az oka a legtöbb betegségünknek! A szervezetünkben egy precíz, bonyolult vízszabályozó rendszer működik, mely vízhiányos állapotban a vízet fontossági sorrendben adagolja az egyes szervekhez. Azaz elsődlegesen az agyunkat táplálja, aztán a létfenntartó rendszereinket és így tovább a szervezetünk működéséhez nélkülözhetőbb szerveinket (mint például ízületeinket). Azt gondoljuk (gondoltam én is, amíg nem olvastam a tanulmányt), hogy elegendő akkor innunk, amikor szomjasnak érezzük magunkat, hiszen a szervezetünk úgyis kívánja, ami kell neki… A probléma az, hogy az évek során hozzászoktatjuk magunkat a szomjúságérzethez, így egyre később figyelünk fel testünk jelzéseire.

Egy drasztikus példa erre:

Végeztek  egy  kísérletet.  A  tudósok  megkértek idősebb és fiatalabb embereket, hogy ne igyanak 24  órán  keresztül.  24  óra  elteltével,  mikor  a  víz újra  elérhetővé  vált  számukra  az  idősebb generáció nem vette észre, hogy szomjas. Néhányuk  még  akkor  sem  nyúlt  a vízhez, mikor mellettük volt egy karnyújtásnyira. A  fiatalabbak  azonnal  pótolták  a  hiányzó mennyiséget.

És egy érdekesség:admin-ajax (8)

A skorbut a C-vitamin hiánya, a beriberi a B-vitamin hiánya, az anémia vashiány, az angolkór pedig D-vitamin hiány. Pedig ezek csak az emberi szervezet egy-egy összetevıjének hiányát mutatják. Érdemes belegondolni mi lehet a következménye annak, ha pont a vizet vonjuk meg szervezetünktől, mely 70%-át teszi ki!

Mit csinál szervezetünkben a víz?

A szervezet működésében a víznek szerteágazó szerepe van. Biztosítja a megfelelő vérnyomást és vérkeringést. Részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, tápanyagok szállításában, salakanyagok kiválasztásában. Segít az egészséges sav- bázis egyensúly megtartásában. Szabályozza a testhőmérsékletet és a vizelet hígítását

Mik a vízvesztés következményei?
 • a vér besűrűsödik
 • megnövekszik a káliukoncentráltság (így alakul ki a szomjúságérzet) – a szomjúságérzet egy elkésett jelzés, ilyenkor a vízveszteség már eléri a testtömeg 1%-át, ami háromnegyed liter vizet jelent!
 • pulzusszám emelkedés – a szívnek percenként 3-5 ütéssel többet kell végezni a vér sűrűbb állaga miatt.

Végül a legfontosabb. Korábban beszéltem a vízszabályozó rendszerről. A krónikus dehidratáltság miatt a rendszer folyamatosan a vésztervet alkalmazza, így a nem létfontosságú szerveket hanyagolja. Emiatt lehetnek ízületi fájdalmaink, emésztőrendszeri fájdalmaink, narancsbőrünk és még számtalan rendellenességünk testünk működésében. És most a sok bevezető és magyarázat után lássuk, mennyit kell tehát naponta innunk, mit lehet inni és hogyan tudjuk ezt teljesíteni: Egy átlagos felnőtt szervezet naponta kb. 2-2,5 l vizet veszít.admin-ajax (7)

 • Párolgás (bőr),
 • izzadás: 500 ml
 • Kilélegzett levegı: 350 ml
 • Széklet: 150 ml
 • Vizelet: 1500 ml

Ez alapján a normális napi vízbevitel 3-3,5 l, a különbséget felhasználja a szervezet az emésztési folyamatok során.

Legalkalmasabbak a megfelelő folyadékpótlásra:
 • a jó minőségű víz és ásványvíz
 • cukormentes gyümölcslevek, zöldséglevek – vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdagok
 • jó választás lehet a gyümölcstea, gyógytea, zöldtea
 • tej és folyékony tejtermékek
 • levesek, főzelékek, lédús zöldségek és gyümölcsök – azonban vegyünk figyelembe, hogy a szervezet ezek megemészséséhez ugyancsak folyadékot használ fel!
 • sportitalok – rendszeres fizikai aktivitást végzőknek

Körülbelül egy éve figyelek oda a megfelelő folyadékbevitelre, addig nagyon kevés folyadékot ittam. Volt olyan nap, amikor ez a mennyiség fél liter(!) volt csak. Egyszerűen nem éreztem magam szomjasnak. Elkezdtem foglalkozni a táplálkozással, cikkeket, blogokat olvastam és rájöttem, a megfelelő mennyiségű víz bevitelénél nincs fontosabb!

Tippek, hogy minél hidratáltabbak legyünk:
 • használjunk nagyobb poharat – nekem 3dl-es pohár segített: kezdetnek 3 ilyen pohár vízet meg kellett innom egy nap alatt (hozzáteszem, ez még mindig nagyon kevés volt)
 • olyan itallal próbálkozzunk, amit amúgy is szeretünk
 • együnk minden nap levest

 


 

admin-ajax (6)

 +1 telefonos alkalmazás: water your body 

Az app-ban meg kell adni a testsúlyt és az, ahhoz mérten megmondja, hogy mennyi vizet kellene innunk egy nap. Egészen addig rezeg kb. óránként a telefonunk, amíg ezt a mennyiséget nem teljesítettük. Minden ivásnál fel kell jegyezni a teljesített mennyiséget. Nekem nagyon megkönnyítette a dolgomat és fél év használat után már már nem is volt szükségem rá 🙂

 


 

Forrás: http://strokeomvolt.blog.hu/2014/08/22/dr_fereydoon_batmanghelidj_a_kapcsolat_a_vizhiany_es_a_kulonbozo_betegsegek_pl_magas_vernyomas_es_ko http://www.apavie.info/userfiles/file/Batmanji.pdf http://vizmegoldas.hu/egeszseges-taplalkozas-tudomanya/a-legtobb-betegseg-a-dehidrataciohoz-vezetheto-vissza-es-gyogyithato-vizivassal/

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük