Építs izmot, MOST!

Írta: Bárkányi István "Samu"

2020.02.25.

Na jó, a nyitóképen szereplő idézet csak hatásvadászat, amit még a Műegyetemen olvastam annak az Elektronikai Eszközök Tanszéknek a folyosóján, ahol a mester diplomámat szereztem. Elgondolkodtató, van benne valamicske, de nem húzható rá az életünk minden területére, döntésére… na de, térjünk inkább rá a cikk címében szereplő felkiálltásra. Építs izmot, MOST… légy előrelátó ezzel.

Túl az esztétikán

Szerintem mindannyian beismerhetjük, hogy vagy ez volt a kezdeti, vagy később egy átmeneti vagy maradandó motiváció az edzésekkel kapcsolatban, hogy fizikumunk esztétikáját olyan szintre emelhessük, amivel medvecsapda módjára ragadhatjuk meg a számunkra kívánatos potenciális partner tekintetét, hogy aztán bevethessük szuperfejlett kommunikációs képességeinket és szexi-szexi párzási táncunkat, hogy meg is fogjuk magunknak őt.

Na de, a párkeresés, önbizalomépítés és egyebek, mint az edzés kellemes mellékhatásai most nem témája e cikknek, de nem szeretném, hogy ha már az elején bealudál az unalmas felsorolásoknál.

Szóval, tekintsünk túl az esztétikai előnyein az izomépítésnek és beszéljünk egy kicsit a rengeteg előnyéről annak, hogy ha van rajtad “egészséges mennyiségű” izom:

1. Jobban fogod bírni a hétköznapi élet mozgásos kihívásait

Legyen szó arról, hogy futnod kell a busz után, fel kell mászni a létrára, felrakni a polc tetejére a sütiket a gyerek elől, vagy elkapni a kutyát mielőtt lerágja a postásról a nadrágját… az izom hű társad, hogy kiszolgálja mozgásos igényeid.

2. Nagyobb erőpotenciál

Nagyobb tömegű/térfogatú izmokkal nagyobb erőpotenciálra teszel szert, azaz a nehéz fizikai megpróbáltatásokat (legyen az egy sportesemény, kihívás, fizikai munka) jobban fogod viselni.

3. Csontritkulás megállj!

Az izom az ínain keresztül húzza a csonto(ka)t, ami(k)hez tapad, és ennek a rendszeres és intenzív húzóerőnek a csont úgy próbál ellenállni, hogy kissé “bekeményít”, hogy őt bizony ne húzza-vonja csak úgy senki. Főleg az olyan gyakorlatok, amik teherviseléssel, cipeléssel kapcsolatosak nagyon hasznosak ebből a szempontból.

4. Erősebb, vastagabb ínak

Egy értelmesen megtervezett izomépítő ciklusban nem csak az izmod nő meg, de az őket a csonthoz kötő ínak is erősödnek, vastagodnak, így csökken a kockázata, hogy “túl erős” legyen az izom a szalaghoz képest és leszakítsa a csontról. Ennek köszönhetően kisebb az esélye, hogy nem indulnak be védelmi reflexek az ínban sem, amik leblokkolhatják a nehezen felépített izmod erőkifejtését, hogy ne okozz sérülést magadnak.

5. Inzulinérzékenység

A nagyobb izmok, pontosabban nagyobb térfogatú, felületű izom több inzulin receptort is jelent, aminek köszönhetően az inzulinérzékenységünk is javulhat.

6. Az izom páncélként védi a tested bizonyos külső behatásoktól

Konktakt sportok, küzdősportok esetében ez nem egy elhanyagolható dolog… nem mindegy, hogy ütést kapsz és ottmaradsz, vagy úgy sétálsz/futsz keresztül a másikon, mintha csak egy nyitott ajtón mennél át kényelmesen.

7. Hosszabb, minőségibb élet?

Statisztikák szerint az izomméret és erő (azaz idegrendszer állapota) összefüggést mutat a várható életkorral és az életminőséggel. Az izom a szövet, és az erő a képesség, amikkel eme fizikai létezés talajába gyökerezve parancsolod azt a sorsnak, hogy “én még itt maradok és jól érzem magam”… persze az erős kasznihoz és jó elektronikához nem árt egy hozzá passzoló, bivaly motor sem, szóval ne hagyd ki a kardiód sem.

8. És ha már kardió…

… ugye tudod, hogy futás, úszás, biciklizés, evezés, stb. közben az izmaid mozgatják a csontjaid? Plusz egy picivel több izom egy picivel nagyobb energiaraktárat is jelent… azaz jobban be tudsz tölteni céhából is.

9. Javuló vérkeringés

Maga az izomépítéshez szükséges edzések egy kellemes mellékhatása, hogy a rengeteg izomfeszülés és ernyesztés jót tesz a vérkeringésnek. Sajnos nagyon sokan megfeledkeznek arról a tényről, hogy nem csupán a szív az egyedüli felelőse a vérkeringésünknek (a nyirokkeringéshez meg például egyáltalán köze sincs és hát az mennyire fontos még). Az izmok ritmikus feszítése és ernyesztése fontos szerepet játszik abban, hogy ereinkben tova-masszírozódjon vérünk (főleg vissza a szív irányába). Ha igazán szíveden viseled szíved sorsát, akkor szívleld meg e sorokat és ne engedd, hogy vázizmaid ellustuljanak és a szíved végezze helyettük is a munkát.

Ennyi indokot felsorolva remélem érted, hogy a Powercat termeiben miért is van annyi Izomépítő Edzés az órarendünkben. Hisszük azt, hogy foglalkozásainkkal hozzáadunk a tanítványaink életéhez, emeljük egy kicsit annak színvonalát.

Csatlakozz edzéseinkhez!

Izmosabbnak és erősebbnek lenni nagyon jó dolog! Gyere hozzánk edzeni és válassz neked való programot az órarendünkből!

Ez is tetszeni fog…

4 gyakorlattípus, amit mindenképp iktass be kismamaként

4 gyakorlattípus, amit mindenképp iktass be kismamaként

Szerencsére egyre több kismama igyekszik aktív maradni a terhessége alatt is, és egyre inkább terjed az a tény, hogy a testmozgás milyen pozitív hatásokkal bír a várandósságra és az azt követő regenerációs időszakra. Mégis úgy érzem keveset beszélünk arról, hogy...

Időszakos böjt feketén fehéren

Időszakos böjt feketén fehéren

Ezzel a blogbejegyzéssel nem célom, hogy eladjam neked az időszakos böjtöt. Szeretném bemutatni mit jelent ez az étkezési forma, mik az előnyei és kinek vállhat be.  Divat lett 8 órában enni Mint minden új MÓDSZERT, pár éve az időszakos böjtöt is felkapták, mint az...

TRX EDZÉSSEL A JOBB EREDMÉNYEKÉRT – INTERJÚ TÓTH DÁVIDDAL

TRX EDZÉSSEL A JOBB EREDMÉNYEKÉRT – INTERJÚ TÓTH DÁVIDDAL

Tóth Dávid triatlonossal készítettünk interjút a törzserő fontosságáról. Dávid tavaly novemberben kezdett el járni Triatlon TRX edzésekre, amelyeken példaértékű kitartással és alázattal végzi azóta is a gyakorlatokat. Az első edzésre konkrét célokkal és tervekkel...

0 hozzászólás

WOMANIZER EDZÉSPROGRAM

  • Gyakorlatok bonyolultsága 60% 60%
  • Edzések nehézsége 80% 80%
  • Erősítés 40% 40%
  • Alakformálás 90% 90%
  • Állóképességi edzés 30% 30%

Ezt a programot aligha kell bemutatni… A Powercat talán legnépszerűbb edzésprogramja, amit egy igazán csajos alakformálás és nagyon jó hangulat jellemez.

Az edzésprogram vezetője, a Womanizer “anyja”, Maróti Petra lesz, aki a 9 hónap végére garantálja a farizom jelentős erősödését és izomtömegének, alakjának fejlődését. E mellett persze teljes test edzést biztosít a program, csak a fókuszban a nőiesebb alak és az önbizalom magasabb szintre hozása áll.