Építs izmot, MOST!

Írta: Bárkányi István "Samu"

2020.02.25.

Na jó, a nyitóképen szereplő idézet csak hatásvadászat, amit még a Műegyetemen olvastam annak az Elektronikai Eszközök Tanszéknek a folyosóján, ahol a mester diplomámat szereztem. Elgondolkodtató, van benne valamicske, de nem húzható rá az életünk minden területére, döntésére… na de, térjünk inkább rá a cikk címében szereplő felkiálltásra. Építs izmot, MOST… légy előrelátó ezzel.

Túl az esztétikán

Szerintem mindannyian beismerhetjük, hogy vagy ez volt a kezdeti, vagy később egy átmeneti vagy maradandó motiváció az edzésekkel kapcsolatban, hogy fizikumunk esztétikáját olyan szintre emelhessük, amivel medvecsapda módjára ragadhatjuk meg a számunkra kívánatos potenciális partner tekintetét, hogy aztán bevethessük szuperfejlett kommunikációs képességeinket és szexi-szexi párzási táncunkat, hogy meg is fogjuk magunknak őt.

Na de, a párkeresés, önbizalomépítés és egyebek, mint az edzés kellemes mellékhatásai most nem témája e cikknek, de nem szeretném, hogy ha már az elején bealudál az unalmas felsorolásoknál.

Szóval, tekintsünk túl az esztétikai előnyein az izomépítésnek és beszéljünk egy kicsit a rengeteg előnyéről annak, hogy ha van rajtad „egészséges mennyiségű” izom:

1. Jobban fogod bírni a hétköznapi élet mozgásos kihívásait

Legyen szó arról, hogy futnod kell a busz után, fel kell mászni a létrára, felrakni a polc tetejére a sütiket a gyerek elől, vagy elkapni a kutyát mielőtt lerágja a postásról a nadrágját… az izom hű társad, hogy kiszolgálja mozgásos igényeid.

2. Nagyobb erőpotenciál

Nagyobb tömegű/térfogatú izmokkal nagyobb erőpotenciálra teszel szert, azaz a nehéz fizikai megpróbáltatásokat (legyen az egy sportesemény, kihívás, fizikai munka) jobban fogod viselni.

3. Csontritkulás megállj!

Az izom az ínain keresztül húzza a csonto(ka)t, ami(k)hez tapad, és ennek a rendszeres és intenzív húzóerőnek a csont úgy próbál ellenállni, hogy kissé „bekeményít”, hogy őt bizony ne húzza-vonja csak úgy senki. Főleg az olyan gyakorlatok, amik teherviseléssel, cipeléssel kapcsolatosak nagyon hasznosak ebből a szempontból.

4. Erősebb, vastagabb ínak

Egy értelmesen megtervezett izomépítő ciklusban nem csak az izmod nő meg, de az őket a csonthoz kötő ínak is erősödnek, vastagodnak, így csökken a kockázata, hogy „túl erős” legyen az izom a szalaghoz képest és leszakítsa a csontról. Ennek köszönhetően kisebb az esélye, hogy nem indulnak be védelmi reflexek az ínban sem, amik leblokkolhatják a nehezen felépített izmod erőkifejtését, hogy ne okozz sérülést magadnak.

5. Inzulinérzékenység

A nagyobb izmok, pontosabban nagyobb térfogatú, felületű izom több inzulin receptort is jelent, aminek köszönhetően az inzulinérzékenységünk is javulhat.

6. Az izom páncélként védi a tested bizonyos külső behatásoktól

Konktakt sportok, küzdősportok esetében ez nem egy elhanyagolható dolog… nem mindegy, hogy ütést kapsz és ottmaradsz, vagy úgy sétálsz/futsz keresztül a másikon, mintha csak egy nyitott ajtón mennél át kényelmesen.

7. Hosszabb, minőségibb élet?

Statisztikák szerint az izomméret és erő (azaz idegrendszer állapota) összefüggést mutat a várható életkorral és az életminőséggel. Az izom a szövet, és az erő a képesség, amikkel eme fizikai létezés talajába gyökerezve parancsolod azt a sorsnak, hogy „én még itt maradok és jól érzem magam”… persze az erős kasznihoz és jó elektronikához nem árt egy hozzá passzoló, bivaly motor sem, szóval ne hagyd ki a kardiód sem.

8. És ha már kardió…

… ugye tudod, hogy futás, úszás, biciklizés, evezés, stb. közben az izmaid mozgatják a csontjaid? Plusz egy picivel több izom egy picivel nagyobb energiaraktárat is jelent… azaz jobban be tudsz tölteni céhából is.

9. Javuló vérkeringés

Maga az izomépítéshez szükséges edzések egy kellemes mellékhatása, hogy a rengeteg izomfeszülés és ernyesztés jót tesz a vérkeringésnek. Sajnos nagyon sokan megfeledkeznek arról a tényről, hogy nem csupán a szív az egyedüli felelőse a vérkeringésünknek (a nyirokkeringéshez meg például egyáltalán köze sincs és hát az mennyire fontos még). Az izmok ritmikus feszítése és ernyesztése fontos szerepet játszik abban, hogy ereinkben tova-masszírozódjon vérünk (főleg vissza a szív irányába). Ha igazán szíveden viseled szíved sorsát, akkor szívleld meg e sorokat és ne engedd, hogy vázizmaid ellustuljanak és a szíved végezze helyettük is a munkát.

Ennyi indokot felsorolva remélem érted, hogy a Powercat termeiben miért is van annyi Izomépítő Edzés az órarendünkben. Hisszük azt, hogy foglalkozásainkkal hozzáadunk a tanítványaink életéhez, emeljük egy kicsit annak színvonalát.

Csatlakozz edzéseinkhez!

Izmosabbnak és erősebbnek lenni nagyon jó dolog! Gyere hozzánk edzeni és válassz neked való programot az órarendünkből!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás