Diétás tévhitek – Tisztázzunk pár dolgot!

Írta: Maróti Petra

2017.09.01.

A fitnesz és testmozgás/diéta világában létezik pár olyan tévhit, ami – bár ha belegondolunk, eléggé vicces – az évek folyamán befészkelte magát az emberek tudatalattijába. A legtöbb ilyen “mítosz” ártalmatlan és sokszor csak felesleges időpocsékolás, azonban néhány mellett nem szabad elmenni, mert bizony komoly károkat is okozhatunk vele az egészségünknek. Megpróbáltam összeszedni a legtöbbet, amivel találkozom a munkám során és szeretném, ha mindenki megértené, miért is badarságok ezek!

 

Mítosz

Helyi zsírégetés

Igen! Az első és legfontosabb és szerintem legelterjedtebb mítosz.

Minden olyan kijelentés és kérdés, mint:

  • Én csak a hasamról szeretnék fogyni, inkább a hasamra dolgozzunk!
  • Tudnánk a tricepszemre dolgozni? Csak az integető hájamat szeretném eltűntetni!
  • Tudsz valamilyen gyakorlatot belső combra?

mind-mind ennek a tévhitnek a jelenlétét bizonygatják, pedig már a csapból is az folyik, hogy NINCSEN HELYI ZSÍRÉGETÉS. Egyébként ide tartozik a kedvenc példám, amikor befolpakkozzák magukat a nők (hozzáteszem, mikor még laikus voltam, én is csináltam 😀 ), mert azt hiszik, hogy az izzadsággal zsírt is veszítenek (ez egy külön tévhit egyébként, még visszatérek rá).

A hiedelmet egyébként erősítik az olyan reklámok, amelyek ezeket a has rezegtető kis pillangó-szerű dolgokat árulják, régen mondjuk elterjedtebb volt, de most megint láttam ilyen reklámot! Hihetetlen!

Cáfolat

Az nem egészen világos számomra, hogy pontosan miből alakulhatott ki ez a hiedelem, de biztosan köze van hozzá az izomfáradás érzésének. Ugye, ha sok hasprést csinálunk, az egyenes hasizmunk elkezd “égni”, ezt sokan összekeverik az “ég a zsír” fogalmával. Jobb, ha tisztázzuk, a haspréstől nem fog eltűnni a hasi zsírpárna, ugyanez a helyzet a tricepsz gyakorlatokkal és a közelítő gépek túlzott használatával.

Fogyni, zsírt égetni aerob jellegű mozgással tudunk, ilyen például a futás. De az anaerob jellegű edzés is hatékonyan “égeti a zsírt”, hiszen az izmaink a legjobb energiafogyasztók, ebből következik, hogy egy intenzív súlyzós edzéssel bizony több kalóriát égethetünk el, mint egy szimpla futással. És akkor nem beszéltünk még arról, mikor aerob és anaerob terhelést is kap a szervezet (HIIT, MRT).

De a lényeg, a szervezetünk egyenletesen fogja felhasználni a felgyülemlett tartalékokat (zsírpárna), ezt nem igazán tudjuk szabályozni, sajnos leginkább a testalkatunk és hormontípusunk határozza meg.

Q

Mítosz

Izzadás=zsírégetés

Az alap félreértés szerint, ha többet izzadok (hőhatás) többet fogok fogyni. Ezt bizonyítja, hogy a szaunák vendégkörének nagyrésze általában elhízott. Bizonyítja a már említett folpakkozás. Bizonyíték, ha a futógépen vagy szabadban pulcsiban látod a társad 40 fokban, vagy a tépőzáras melegítő öv, amit magukra tesznek minden edzés elején, hogy a hasuk jobban izzadjon. Tudni kell, hogy a fitneszguruk nem ostobák, bizony nagyon is kihasználják ezt, és még izzasztó krémeket is ránk tukmálnak, hogy még inkább higgyünk ebben. Ide tartoznak a különböző infra hullámmal dolgozó eszközök is, bármennyire is elkeseredtél most! Én értem, hogy te izzadsz, hogyne izzadnál, hiszen be vagy csomagolva és 60 fokban tekersz egy biciklit 😀 A bőröd lehet, hogy feszesebb lesz tőle, de a zsírégetést csak nagyon minimális mértékben befolyásolja. Hidd el, csak iszonyat mennyiségű vizet veszítesz!

Cáfolat

Szóval nagyon kérek mindenkit, hogy ezt felejtsük el. Az izzadás a test védekező mechanizmusa az emelkedő testhő ellen. Természetes folyamat, de az izzadság nem zsír! Az izzadság víz, amit pótolni kell! Ilyen alapon nyáron mindenki lefogyna!

Mítosz

Méregtelenítés

Ez egy nagyon nehéz kérdés. mert sajnos nem csak laikus fejekben él a méregtelenítés fogalma. Az alap feltevés szerint, ha napokig nem eszem semmit csak a “méregtelenítő” folyadékot iszom, a testem megszabadul a felgyülemlett méreganyagoktól és még le is fogyok 10 kilót. Ha használod a méregtelenítés varázsszót MINDENFÉLE terméket el lehet adni az embereknek, a kovaföldtől kezdve a zöldteán keresztül a pirulákig.

Cáfolat

Vajon mit tartalmaz a méregtelenítő folyadék?

Legtöbbször gyógyfüveket, gyökereket és különböző víz- és hashajtó hatású szereket. Ettől – mivel sokat jársz mosdóba – azt hiszed a szervezeted intenzíven méregtelenít, holott szimplán csak meg lett hajtva. Hozzáteszem, ha az ilyenkor elvesztett folyadékmennyiséget nem pótolod, simán ki is száradhatsz az alatt a pár nap alatt!

Milyen méreganyagok távoznak?

A hirdetések általában adalékanyagokról és tartósítószerekről szólnak. Vajon a vese és máj mire való? Méregtelenítő szervek! Tehát, ha én nem csinálok méregtelenítőkúrát negyedévente, a májam és a vesém nem elegendő arra, hogy megtisztítsa a szervezetem és előbb-utóbb tele lesz a szervezetem adalékanyagokkal és tartósítószerrel? Ugye érzed, hogy badarság? Ami még fontos ennél a pontnál, hogy nem mindegy, hogy kinek mi számít méreganyagnak. Például, aki laktózérzékeny, neki a tej méreganyag. Attól is megszabadít a méregtelenítő kúra? Természetesen nem, a megoldás, hogy nem eszik laktóz tartalmú élelmiszereket.

Miért fogyunk mégis?

Vizet vesztünk, rengeteget. Ez legalább 1-2 kilótól megszabadít. Illetve, ugye nem szabad elfelejteni, hogy a méregtelenítés során nem nagyon lehet semmi mást fogyasztani a folyadékon, pürésített vackokon kívül. Nulla kalóriás étrendtől mindenki fogy, ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy ezt megértsük. Az más kérdés, hogy a kúra után a szervezet amint táplálékhoz jut azt mind elraktározza és vissza is jönnek a zsírpárnák és kilók. Sokszor több, mint előtte! Ráadásul az ilyen szintű koplalás hosszútávon a hormonrendszert is felboríthatja, aminek komoly következményei lehetnek. Megéri?

Mítosz

6 után nem eszem

A mítosz azon az elven alapul, hogy ha 6 után eszünk, a gyomrunkat éjszakára megterheljük, ami nem tud így pihenni és ráadásul az elfogyasztott kalóriák döntő többségét még el is raktározza zsírként! Mi?!

Cáfolat

Az tény, hogy éjszakára a szervezet nem érdemes megterhelni, mondjuk egy pacalpörkölttel 😀 De erős túlzás, hogy SEMMIT ne együnk este 6 után. Gondolj bele, legközelebb reggel 7 körül fogsz reggelizni, koplalni fogsz 12-13 órát. Ezzel eléred, hogy viszont reggelre farkaséhes leszel és befalod a fél hűtőt.

Más kérdés, ha az időszakos böjt lelkes művelője vagy, ami egyébként egyre elterjedtebb mostanában és szép eredményeket lehet elérni vele, de ez csak tervezett étrend mellett lehetséges, ahol grammra pontosan ki van számolva a bevitt táplálék. A “6 után nem eszem” kijelentés után nem ezt feltételezzük. Hidd el a gyomrod ugyanúgy fog dolgozni éjszaka is, nem kell megvonnod magadtól a vacsorát. Arra azért érdemes figyelni, hogy könnyen emészthető legyen a vacsora.

Mítosz

Mérleg-para

Nem annyira mítosz, de úgy érzem fontos beszélnünk erről, mert a mérleg rengeteg nő életét megkeseríti. Ha elkezdünk egy életmódváltást, diétát, képesek vagyunk naponta akár kétszer is ráállni, hogy vajon sikerült-e már pár grammot leadni.

Cáfolat

Önmagában a kilók száma nem árul el túl sok mindent az egyénről. Ha már tudjuk, hogy milyen magas, illetve a nemét is ismerjük, már ki tudjuk számolni a BMI (testtömeg-index) értéket, de már ez is elavultnak számít. A BMI ugyanis nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy az izom nehezebb a zsírnál. A BMI szerint egy testépítő túlsúlyosnak számít!

A diéta során a kilók számát nagyon sokban befolyásolja, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk az adott időszakban, milyen gyakran járunk wc-re, előtte vagy utána mértünk, nőként a ciklusunk is megzavarja ezt a számot. Tehát összegezve, ne vállj megszállottjává a mérlegnek, mert nem reális az aggodalom.

Mítosz

Edzés utáni jutalom

Az alapja az a feltételezés, hogy ha sokat edzünk, mindegy mit eszünk meg, így is úgy is formálódni/fogyni fogunk. Az egyik megjelenési formája ennek a gondolkodásnak az edzés utáni jutalom nasi (csoki, fagyi, chips, stb.).

Cáfolat

A fogyás/zsírvesztés alapja a kalóriadeficit kialakítása. Nincs ebben semmi bonyolult, ez szimpla biológia. Ha többet eszünk, mint amennyit felhasználunk hízni fogunk, ha kevesebbet eszünk, mint amennyit felhasználunk fogyni fogunk. Ennyi az egész, nincs ebben semmi titok. A képet árnyalja az elfogyasztott kalóriák milyensége. Sajnos nem mindegy a testünknek, vagy inkább az izmainknak, hogy a szükséges kalóriákat transzzsírból és cukorból (chips, csoki), vagy fehérjéből és szénhidrátokból (hús, zöldségek) fedezzük. Ugye nem kell mondanom, hogy jobb ha a második lehetőséget választod mindig? 😀

Pár jó tanács

P

A rengeteg hasprés helyett próbálj ki egy intenzív HIIT edzést!

P

Méregtelenítő kúrák helyett válts életmódot! Tudom, hogy ez elcsépelt kifejezés, de tényleg ebben van a titok! Egy egészséges életmóddal (friss hozzávalókból elkészített ételek, sok zöldség/gyümölcs fogyasztása és rendszeres mozgás), sokkal többet teszel a testedért és egészségedért, mint egy kúrával!

P

Nincs szükség rá, hogy megvondd magadtól a vacsorát, ha kialakítasz egy tartható, egészséges étrendet magadnak, amivel eléred a céljaidat! Ha ez önállóan nem megy, érdemes szakemberhez fordulni, hosszútávon mindenképp megéri 🙂

P

A mérleg helyett bízz inkább a tükörképedben, a ruháidban, vagy használj mérőszalagot. Sokkal több információt kaphatsz a tested alakulásáról így, mintha naponta mérlegre állsz!

P

A jutalomfalat a kutyák nevelésében játszik fontos szerepet. Ezt csak zárójelben jelezném 😀 Próbálj meg az ételre nem jutalomként, hanem üzemanyagként gondolni, ami hozzásegít a céljaid eléréséhez. Ha így tekintesz rá, egyből nem a csokira vágysz majd, sokkal inkább zöldségekre és húsra.

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alakformálás lépésről-lépésre | HIIT edzés - […] 10 kiló mínusz badarságról… A helyzet az, hogy ekkora mértékű fogyást el lehet érni tisztítókúrákkal, koplalással, fogyókúrákkal, de nem…