MRT Edzés – növelj izomtömeget és gyújtsd lángra a zsírpárnákat, egyszerre!

Írta: Sárai Dávid

2017.10.09.

A metabolikus ellenállásos edzés egyike a legidőhatékonyabb edzés stratégiáknak, ami egyidejűleg fejleszti az izomzatot, zsírt éget és javítja az általános fittségi szintet.

Az MRT felpörgeti az anyagcserét és úgy robbantja szét a zsírpárnákat, mint egy tű a maxra fújt lufit.

Annak ellenére, hogy milyen elképesztően hatékony edzésmódszer, mint mindig, most sincs új dolog a nap alatt. Az MRT egy ellenállásos (súllyal, felfüggesztéses eszközökkel, gumiszalaggal) végzett edzésmódszer, ami szuperszettekre épül. Az MRT-ben használhatunk gyorsaságfejlesztő mozgásokat, összetett gyakorlatokat, haladóbbak sprinteket is – szinte mindig lesz benne aerob és anaerob munkafázis, így lebontja a falat a klasszikus értelemben vett súlyzós edzés és a kardió mozgás között. Ha te is sok időt vesztegetsz el a konditeremben a szettek közötti pihenőkben, vagy a mobilodat nézegeted a kardió teremben a biciklin ülve, akkor próbáld ki az MRT-t, durván meg fogsz lepődni a hatékonyságán!

<blockquote class="instagram-media" data-instgrm-version="7" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"><div style="padding:8px;"> <div style=" background:#F8F8F8; line-height:0; margin-top:40px; padding:50.0% 0; text-align:center; width:100%;"> <div style=" background:url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACwAAAAsCAMAAAApWqozAAAABGdBTUEAALGPC/xhBQAAAAFzUkdCAK7OHOkAAAAMUExURczMzPf399fX1+bm5mzY9AMAAADiSURBVDjLvZXbEsMgCES5/P8/t9FuRVCRmU73JWlzosgSIIZURCjo/ad+EQJJB4Hv8BFt+IDpQoCx1wjOSBFhh2XssxEIYn3ulI/6MNReE07UIWJEv8UEOWDS88LY97kqyTliJKKtuYBbruAyVh5wOHiXmpi5we58Ek028czwyuQdLKPG1Bkb4NnM+VeAnfHqn1k4+GPT6uGQcvu2h2OVuIf/gWUFyy8OWEpdyZSa3aVCqpVoVvzZZ2VTnn2wU8qzVjDDetO90GSy9mVLqtgYSy231MxrY6I2gGqjrTY0L8fxCxfCBbhWrsYYAAAAAElFTkSuQmCC); display:block; height:44px; margin:0 auto -44px; position:relative; top:-22px; width:44px;"></div></div><p style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;"><a href="https://www.instagram.com/p/BZQUAECBrSJ/" style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none;" target="_blank">HIIT EDZÉS (@hiitedzes) által megosztott bejegyzés</a>, <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2017-09-20T07:43:43+00:00">2017. Szept 20., 00:43 PDT</time></p></div></blockquote> <script async defer src="//platform.instagram.com/en_US/embeds.js"></script>

Miért ilyen brutálisan hatékony?

Az MRT során ameddig az egyik izomcsoport dolgozik, a másik (nem konkurens izomcsoport) pihen. Így tulajdonképpen nincs pihenő, mégis van.

Az MRT-vel az edzés időhatékonysága jelentősen növelhető, ráadásul, mivel több izom dolgozik jelentős erőfeszítéssel, ugyan azon idő alatt, nagyobb kalóriamennyiséget is leszel képes elégetni.

Ezzel a módszerrel a fejlődés gyorsan elérhető és az eredmények már 6 hét után nagyon látványosak. A testösszetétel átalakításában rendkívül hatékonyabb módszer, hiszen ha helyesen integráljuk egy megfelelően felépített edzéstervbe, a helyes táplálkozási tervvel kiegészítve, az MRT edzések egyszerre építik az izmaid, égetik a zsírt és fejlesztik az erőd, erőállóképességed. Az erőedzések természetesen jobban növelik az erőt, az állóképességi edzések jobban fejlesztik az állóképességed, a kardió edzések pedig égetik a zsírt – de egyesítheted ezeket az előnyöket és egy edzés sem lesz 1-1,5 óránál hosszabb.

Az MRT során olyan energiákat kell mozgósítanod, hogy a tréning végén könnyedén elégethetsz 700 kCal-t is (persze, ha nagyobb darab vagy és nem 40 percet edzel, ennél jóval több is lehet). számát!

Ha helyesen alkalmazod és jó az edzésprogramod, a komoly kalóriaégetés mellett nőni fog az izomtömeged is, nem kell tartanod attól, hogy kisebb súlyokkal dolgozol. Még a testépítőknek is érdemes kisebb mezociklusokat beépíteni az edzéstervükbe (2-6 hét), hogy ezt a késleltetett izomfáradás hatást elérve térjenek át a hagyományos súlyzós módszerekre.

Na, kipróbálnád? Íme pár dolog, amire figyelned kell:

Spórolj az idővel

Az egyik legfontosabb dolog az MRT edzések kapcsán, hogy a szokásosnál több gyakorlatot végezz, kevesebb idő alatt. Ezt úgy tudod elérni, hogy az erőedzéshez képest relatíve magas ismétlésszámokat használsz (5-10 ismétlés szettenként, 60-65%/1RM-mel), kicsi szüneteket tartva a körök közt. Kulcsfontosságú, hogy közel maximális erőfeszítéssel járjon, hogy végig tudd csinálni az előírt szetteket – tehát végezd a teljes kifáradás környékéig a gyakorlatokat (az RPE – Rated Perceived Exertion, tehát az általad felállított 0-10-es skálán 7-8-as nehézséget kell érezned). Azonban SOHA ne csináld bukásig a gyakorlatot – ha úgy érzed, hogy már kompromisszumos a végrehajtás, hagyd bent a körben azt a pár ismétlést, de csak tökéletes végrehajtással dolgozz. Ilyenkor inkább vegyél lejjebb a súlyból és az egóddal harcolj, ne a hibás feladatok után rehabbal.

Több izom, több energia

Érdemes összetett gyakorlatokat használni az MRT programban, amely nagy izomcsoportokat mozgat meg. A több ízületet igénybe vevő, komplex gyakorlatok jelentik a jó választást. Szavazz tehát a nagyobb mozgásokra – guggolások, evezések, nyomások – ezek biztosan jól illenek majd a programba. Érdemes egy héten legalább 2 pihenőnapot tartani, mert ha tényleg keményen csinálod az MRT-t, az izmaidnak szüksége lesz a megfelelő regenerációra.

Gyors és lassú ismétlések

Az ismétléseket érdemes relatíve gyorsan végezni a koncentrikus (pozitív) fázisban. Az igen elterjedt, „szuper lassú” módon végrehajtott ismétlések a tudományos kísérletek során megbuktak. Nem építenek több izmot, mint ha gyorsan csinálnád – a gyakorlatokat tiszta technikával hajtsd végre, a koncentrikus fázist lehetőleg robbanékonyan. A sérülések túlnyomó többsége az excentrikus (negatív) fázisban következik be, tehát érdemes nagyon kontrolláltan, de nem lassan végrehajtani ezt a fázist. Ha egy fekvenyomásról beszélünk, amikor leemeled a rudat a tartóról, és a mellkasod felé engeded – ez az excentrikus fázis. Ezt kontrolláld, ne kapkodj, de ne is tartson 2-3 mp-nél tovább, majd a mellkasodról való felnyomáskor próbáld a rudat robbanékonyan feltolni és nyújtani a könyököd. Az MRT-ben nem fogsz tudni maxokkal dolgozni, így az lesz a megfelelő súly, amivel a gyakorlatokat szabályosan végre tudod hajtani, kirobbanó erővel. Kicsit önmagaddal is kell majd küzdened, hiszen lehetséges, hogy nem leszel képes olyan súlyokkal dolgozni, mint a többiek a teremben – de a hatás nem marad el!

Próbáld ki az mrt-t!

Készítettünk edzőteremben és otthon is végezhető MRT edzésprogramokat. 2 hónaposak és mintaétrenddel, videós gyakorlattárral és nagyon komoly referenciákkal rendelkeznek! Csekkold őket MOST!

Ez is tetszeni fog…

Leszakad a derekad?  Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Leszakad a derekad? Ezt olvasd el, mielőtt az orvoshoz rohansz!

Nagyon ijesztő, amikor egy “rossz” mozdulat után azonnal derekadba hasít a fájdalom és úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. Éreztél már ilyet? Az is ismerős lehet, hogy arra ébredsz, hogy alig bírsz felkelni az ágyból, mert azt érzed, hogy leszakad a derekad. Ezt...

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? ??  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alakformálás lépésről-lépésre | HIIT edzés - […] egy óra alatt és közben tényleges pihenés (telefonnyomkodás) alig van. Az MRT edzésről itt olvashatsz […]