MRT Edzés – növelj izomtömeget és gyújtsd lángra a zsírpárnákat, egyszerre!

Írta: Sárai Dávid

2017.10.09.

A metabolikus ellenállásos edzés egyike a legidőhatékonyabb edzés stratégiáknak, ami egyidejűleg fejleszti az izomzatot, zsírt éget és javítja az általános fittségi szintet.

Az MRT felpörgeti az anyagcserét és úgy robbantja szét a zsírpárnákat, mint egy tű a maxra fújt lufit.

Annak ellenére, hogy milyen elképesztően hatékony edzésmódszer, mint mindig, most sincs új dolog a nap alatt. Az MRT egy ellenállásos (súllyal, felfüggesztéses eszközökkel, gumiszalaggal) végzett edzésmódszer, ami szuperszettekre épül. Az MRT-ben használhatunk gyorsaságfejlesztő mozgásokat, összetett gyakorlatokat, haladóbbak sprinteket is – szinte mindig lesz benne aerob és anaerob munkafázis, így lebontja a falat a klasszikus értelemben vett súlyzós edzés és a kardió mozgás között. Ha te is sok időt vesztegetsz el a konditeremben a szettek közötti pihenőkben, vagy a mobilodat nézegeted a kardió teremben a biciklin ülve, akkor próbáld ki az MRT-t, durván meg fogsz lepődni a hatékonyságán!

<blockquote class="instagram-media" data-instgrm-version="7" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"><div style="padding:8px;"> <div style=" background:#F8F8F8; line-height:0; margin-top:40px; padding:50.0% 0; text-align:center; width:100%;"> <div style=" background:url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACwAAAAsCAMAAAApWqozAAAABGdBTUEAALGPC/xhBQAAAAFzUkdCAK7OHOkAAAAMUExURczMzPf399fX1+bm5mzY9AMAAADiSURBVDjLvZXbEsMgCES5/P8/t9FuRVCRmU73JWlzosgSIIZURCjo/ad+EQJJB4Hv8BFt+IDpQoCx1wjOSBFhh2XssxEIYn3ulI/6MNReE07UIWJEv8UEOWDS88LY97kqyTliJKKtuYBbruAyVh5wOHiXmpi5we58Ek028czwyuQdLKPG1Bkb4NnM+VeAnfHqn1k4+GPT6uGQcvu2h2OVuIf/gWUFyy8OWEpdyZSa3aVCqpVoVvzZZ2VTnn2wU8qzVjDDetO90GSy9mVLqtgYSy231MxrY6I2gGqjrTY0L8fxCxfCBbhWrsYYAAAAAElFTkSuQmCC); display:block; height:44px; margin:0 auto -44px; position:relative; top:-22px; width:44px;"></div></div><p style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;"><a href="https://www.instagram.com/p/BZQUAECBrSJ/" style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none;" target="_blank">HIIT EDZÉS (@hiitedzes) által megosztott bejegyzés</a>, <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2017-09-20T07:43:43+00:00">2017. Szept 20., 00:43 PDT</time></p></div></blockquote> <script async defer src="//platform.instagram.com/en_US/embeds.js"></script>

Miért ilyen brutálisan hatékony?

Az MRT során ameddig az egyik izomcsoport dolgozik, a másik (nem konkurens izomcsoport) pihen. Így tulajdonképpen nincs pihenő, mégis van.

Az MRT-vel az edzés időhatékonysága jelentősen növelhető, ráadásul, mivel több izom dolgozik jelentős erőfeszítéssel, ugyan azon idő alatt, nagyobb kalóriamennyiséget is leszel képes elégetni.

Ezzel a módszerrel a fejlődés gyorsan elérhető és az eredmények már 6 hét után nagyon látványosak. A testösszetétel átalakításában rendkívül hatékonyabb módszer, hiszen ha helyesen integráljuk egy megfelelően felépített edzéstervbe, a helyes táplálkozási tervvel kiegészítve, az MRT edzések egyszerre építik az izmaid, égetik a zsírt és fejlesztik az erőd, erőállóképességed. Az erőedzések természetesen jobban növelik az erőt, az állóképességi edzések jobban fejlesztik az állóképességed, a kardió edzések pedig égetik a zsírt – de egyesítheted ezeket az előnyöket és egy edzés sem lesz 1-1,5 óránál hosszabb.

Az MRT során olyan energiákat kell mozgósítanod, hogy a tréning végén könnyedén elégethetsz 700 kCal-t is (persze, ha nagyobb darab vagy és nem 40 percet edzel, ennél jóval több is lehet). számát!

Ha helyesen alkalmazod és jó az edzésprogramod, a komoly kalóriaégetés mellett nőni fog az izomtömeged is, nem kell tartanod attól, hogy kisebb súlyokkal dolgozol. Még a testépítőknek is érdemes kisebb mezociklusokat beépíteni az edzéstervükbe (2-6 hét), hogy ezt a késleltetett izomfáradás hatást elérve térjenek át a hagyományos súlyzós módszerekre.

Na, kipróbálnád? Íme pár dolog, amire figyelned kell:

Spórolj az idővel

Az egyik legfontosabb dolog az MRT edzések kapcsán, hogy a szokásosnál több gyakorlatot végezz, kevesebb idő alatt. Ezt úgy tudod elérni, hogy az erőedzéshez képest relatíve magas ismétlésszámokat használsz (5-10 ismétlés szettenként, 60-65%/1RM-mel), kicsi szüneteket tartva a körök közt. Kulcsfontosságú, hogy közel maximális erőfeszítéssel járjon, hogy végig tudd csinálni az előírt szetteket – tehát végezd a teljes kifáradás környékéig a gyakorlatokat (az RPE – Rated Perceived Exertion, tehát az általad felállított 0-10-es skálán 7-8-as nehézséget kell érezned). Azonban SOHA ne csináld bukásig a gyakorlatot – ha úgy érzed, hogy már kompromisszumos a végrehajtás, hagyd bent a körben azt a pár ismétlést, de csak tökéletes végrehajtással dolgozz. Ilyenkor inkább vegyél lejjebb a súlyból és az egóddal harcolj, ne a hibás feladatok után rehabbal.

Több izom, több energia

Érdemes összetett gyakorlatokat használni az MRT programban, amely nagy izomcsoportokat mozgat meg. A több ízületet igénybe vevő, komplex gyakorlatok jelentik a jó választást. Szavazz tehát a nagyobb mozgásokra – guggolások, evezések, nyomások – ezek biztosan jól illenek majd a programba. Érdemes egy héten legalább 2 pihenőnapot tartani, mert ha tényleg keményen csinálod az MRT-t, az izmaidnak szüksége lesz a megfelelő regenerációra.

Gyors és lassú ismétlések

Az ismétléseket érdemes relatíve gyorsan végezni a koncentrikus (pozitív) fázisban. Az igen elterjedt, „szuper lassú” módon végrehajtott ismétlések a tudományos kísérletek során megbuktak. Nem építenek több izmot, mint ha gyorsan csinálnád – a gyakorlatokat tiszta technikával hajtsd végre, a koncentrikus fázist lehetőleg robbanékonyan. A sérülések túlnyomó többsége az excentrikus (negatív) fázisban következik be, tehát érdemes nagyon kontrolláltan, de nem lassan végrehajtani ezt a fázist. Ha egy fekvenyomásról beszélünk, amikor leemeled a rudat a tartóról, és a mellkasod felé engeded – ez az excentrikus fázis. Ezt kontrolláld, ne kapkodj, de ne is tartson 2-3 mp-nél tovább, majd a mellkasodról való felnyomáskor próbáld a rudat robbanékonyan feltolni és nyújtani a könyököd. Az MRT-ben nem fogsz tudni maxokkal dolgozni, így az lesz a megfelelő súly, amivel a gyakorlatokat szabályosan végre tudod hajtani, kirobbanó erővel. Kicsit önmagaddal is kell majd küzdened, hiszen lehetséges, hogy nem leszel képes olyan súlyokkal dolgozni, mint a többiek a teremben – de a hatás nem marad el!

Próbáld ki az mrt-t!

Készítettünk edzőteremben és otthon is végezhető MRT edzésprogramokat. 2 hónaposak és mintaétrenddel, videós gyakorlattárral és nagyon komoly referenciákkal rendelkeznek! Csekkold őket MOST!

TUDJ MEG MINDENT AZ ALAKFORMÁLÓ TÁPLÁLKOZÁSRÓL!

Mi az a kalóriadeficit? Mi az a magas fehérjetartalmú diéta? Hogyan érd el, hogy éhezés nélkül, természetes úton fogyhass, mindenféle termék vásárlása nélkül?

Ezen az előadáson NEM árulunk semmit. Nem promózunk terméket.
TUDÁST ADUNK ÁT!

 

Csatlakozz élőben 2022.07.17-én vasárnap! Ez jó lesz!

Ez is tetszeni fog…

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

PCOS diéta a fogyáshoz – mit csinálj, ha zsírból fogynál?

Hallottál már a PCOS-ről?A PCOS olyan állapot, amelyben a petefészkek abnormális mennyiségű férfi androgént termelnek. A szülőképes korú nők 6-12%-át érinti, és a női meddőség egyik vezető oka. A PCOS a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással is összefügg (PMID:...

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít az időzítés, ha fogyni szeretnél?

Számít, hogy mikor eszel, ha fogyni szeretnél? 🧐🍎  Természetesen, számíthat - de nem biztos, hogy van akkora jelentősége, hogy ezzel kezdd az étrended átgondolását. Az “Étrend-prioritási piramis” alapján az időzítés is egy tényező, azonban csupán kb. 10%-ban...

Reggelizd izmosra magad!

Reggelizd izmosra magad!

Az edzés utáni fehérjebevitel az egyik legfelkapottabb téma edzés és táplálkozás témakörben. Gondolj csak bele, hogy milyen mértékű pénzek mozognak a táplálékkiegészítők iparában és nem is lesz meglepő, hogy miért. „Gyúrj keményen és idd becsülettel a turmixunkat...

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alakformálás lépésről-lépésre | HIIT edzés - […] egy óra alatt és közben tényleges pihenés (telefonnyomkodás) alig van. Az MRT edzésről itt olvashatsz […]